Quantcast
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 20.000 φορτοεκφορτώσεις κάθε μέρα στην πόλη - Πού είναι πιο στριμωγμένα τα πράγματα - enikonomia.gr
share

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 20.000 φορτοεκφορτώσεις κάθε μέρα στην πόλη – Πού είναι πιο στριμωγμένα τα πράγματα

δημοσιεύτηκε:

Πάνω από 20.000 φορτοεκφορτώσεις, εκ των οποίων οι μισές στο κέντρο της πόλης, εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται κάθε μέρα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ).

Η έρευνα έγινε στο διάστημα 17-31 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.074 επιχειρήσεων και παρουσιάστηκε σήμερα, στο 32ο πολυσυνέδριο Money Show. Βάσει της έρευνας για τις συνθήκες φορτοεκφόρτωσης στο πολεοδομικό συγκρότημα, δύο στις τρεις επιχειρήσεις (63%) στο πολεοδομικό συγκρότημα (ΠΣΘ) δεν διαθέτουν ή δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικούς χώρους φορτοεκφόρτωσης, ενώ ακόμα μικρότερο ποσοστό (23%) έχει στη διάθεσή του ιδιωτικό χώρο.

Σημαντικά πιο «στριμωγμένη» είναι η εικόνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικό χώρο για φορτοεκφόρτωση είναι μόλις 3%, ενώ πάνω από επτά στις 10 (71%) δεν διαθέτουν ή δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικούς χώρους.

Η έλλειψη και ο ανεπαρκής αριθμός χώρων φορτοεκφόρτωσης, η παράνομη κατάληψη των υφιστάμενων χώρων από Ι.Χ. και το διπλοπαρκάρισμα αναφέρονται από μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων στην έρευνα ως οι βασικοί παράγοντες που δυσκολεύουν τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης και διογκώνουν το πρόβλημα, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, το 61% των επιχειρήσεων συμφωνεί με τον καθορισμό συγκεκριμένων ωρών για τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης προϊόντων/πρώτων υλών στο ΠΣΘ και παρόμοιο ποσοστό (περίπου 60%) εντοπίζεται σχεδόν οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες των ερωτηθέντων.

Τι θέλουν οι επιχειρήσεις

Η συμφωνία όμως, για τον καθορισμό συγκεκριμένων ωρών, συνοδεύεται από προϋποθέσεις που θέτουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις που συμφωνούν με το μέτρο, σχετικά με τις ζώνες ωρών φορτοεκφόρτωσης, τη συμβατότητα των ωρών φορτοεκφόρτωσης με τις ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων κτλ.

Ως προς τη συχνότητα των φορτοεκφορτώσεων προϊόντων, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 58%), δηλώνουν ότι αυτές πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στους κλάδους της εστίασης/καφέ/μπαρ (66%) και των τροφίμων-ποτών (εκτός super markets) με 84% και στα super markets (97%).

Το 26% αναφέρουν ότι φορτοεκφορτώσεις πραγματοποιούνται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα (72% στα πρατήρια καυσίμων και 51% στο λιανικό εμπόριο επίπλων/φωτιστικών/οικιακού εξοπλισμού), το 7% μία φορά την εβδομάδα (14% στον κλάδο λιανικού εμπορίου ενδυμάτων – υποδημάτων και 15% στον κλάδο βιβλιοπωλείων/χαρτικών), ενώ το 8% αναφέρουν ότι οι φορτοεκφορτώσεις στην επιχείρησή τους 2-3 φορές τον μήνα (37% στον κλάδο ενδυμάτων – υποδημάτων και 12% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου).

Πόσο διαρκούν οι φορτοεκφορτώσεις

Ο μέσος χρόνος ανά φορτοεκφόρτωση στο πολεοδομικό συγκρότημα εκτιμάται σε 12 λεπτά της ώρας (κατά μέσο όρο από επτά έως και 16 λεπτά). Περαιτέρω, το 75% των φορτοεκφορτώσεων πραγματοποιείται μεταξύ 7.30 το πρωί και 3 μετά το μεσημέρι, με τις μισές από αυτές (37%) να πραγματοποιούνται μεταξύ 9.30 π.μ. και 12 μ.μ, το 15% από 7.30 μέχρι 9.30 το πρωί και το 23% μεταξύ 12 και 3 μ.μ.

Εφόσον, μάλιστα συνυπολογιστεί και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο φορτοεκφορτώσεων στην επιχείρησή τους, εκτιμάται ότι άνω του 85% των φορτοεκφορτώσεων στο ΠΣΘ πραγματοποιούνται μέσα στο χρονικό διάστημα 07:30 πμ με 15:00 μμ. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η διάρκεια των φορτοεκφορτώσεων καταγράφεται αισθητά μικρότερη σε σχέση με το σύνολο του ΠΣΘ (περί τα εννέα λεπτά ανά φορτοεκφόρτωση κατά μέσο όρο).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.