Quantcast
Τι λένε οι εργατολόγοι για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με τις εξαγγελίες του Χατζηδάκη - enikonomia.gr
share

Τι λένε οι εργατολόγοι για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με τις εξαγγελίες του Χατζηδάκη

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμησή του για το πώς θα διαμορφωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου  2024 έκανε ο εργατολόγος, Kώστας Τσουκαλάς  μιλώντας στον Alpha, ύστερα από τις εξαγγελίες που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας  στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Νομίζω πως το υπουργικό Συμβούλιο για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει στις 22 Μαρτίου εάν δε αλλάξει κάτι, έτσι ώστε να ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού  από 1η Απριλίου για να καλυφθούν και οι εργαζόμενοι που  είναι στον τουριστικό τομέα που έχουν την εποχικότητα στη δουλειά τους. Ένα πράγμα που είναι σχεδόν προφανές και θα μείνω εκεί  είναι ότι το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από 8 αλλά υπάρχει διαβούλευση αυτήν την ώρα  με τους φορείς, με τα αρμόδια Ινστιτούτα , όπως είναι η διαδικασία. Και  παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ», είπε νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης.

«Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται πώς θα είναι πάνω από 800 ευρώ και θα προσεγγίζει το 5% με 6,5%. Αυτό αφορά περίπου 600 χιλιάδες εργαζομένους που αμείβονται με ποσό αναφοράς τον κατώτατο μισθό. Οι  υπόλοιποι θα περιμένουν εάν θα υπάρξει αύξηση μέσω κλαδικών συμβάσεων. Υπάρχουν σενάρια πως η αύξηση θα ανέλθει μεταξύ 5,5% κα  6,5%. Αυτό σημαίνει ότι τα 780 ευρώ θα ανέβουν προς τα 820 ευρώ με 830 ευρώ. Εάν έχουμε 5,5% αύξηση στον κατώτατο μισθό τότε θα είναι περίπου στα 822 ευρώ, ενώ εάν έχουμε 6,5%  τότε θα είναι περίπου 830 ευρώ. Με μια τριετία σήμερα, είναι 858 ευρώ μεικτά  ο κατώτατος μισθός, 905 ευρώ μεικτά θα πάει  εάν έχουμε  5,5% αύξηση, 913 ευρώ  εάν έχουμε μια αύξηση 6,5%»,  σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Πέραν των τριετιών που  ξεπάγωσαν την 1η Γενάρη 2ο24 για τους εργαζόμενους η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει 24 επιδόματα  με πιο εμβληματικό το επίδομα ανεργίας είπε μεταξύ άλλων και ανέφερε για το επίδομα ανεργίας πως  «ακούγεται ότι μπορεί να αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και να πάει να συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό που έχει ο εργαζόμενος. Ακόμη να υπενθυμίσουμε ότι το επίδομα μητρότητας είναι ίσο ακριβώς  με τον κατώτατο μισθό και είναι για 9 μήνες».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.