Quantcast
Τσίπρας: Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να υπνοβατεί - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να υπνοβατεί

δημοσιεύτηκε:

Αποστολή Μπρατισλάβα, Θάνος Αθανασίου

Την ελπίδα να βρεθεί μια θετική βάση για την Ευρώπη του αύριο, εξέφρασε προσερχόμενος στο κάστρο της Μπρατισλάβας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι σήμερα η ΕΕ υπνοβατεί και αυτό πρέπει να σταματήσει.

«Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα είναι ένα νέο όραμα και μια συγκεκριμένη ατζέντα για την αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τη νεολαία και για όλους τους πολίτες της.

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που μπορεί να διαχειριστεί τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με ανθρώπινο τρόπο», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση», κατέληξε.

«Χρειαζόμαστε ενότητα για να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη λειτουργεί πραγματικά”. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, κατά την προσέλευσή του.

Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να υπερασπίσει τον εαυτό της και θέλουμε τη Γαλλία μέσα στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών ότι θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε «οφείλω να επιβεβαιώσω ότι έχουμε όλοι το ίδιο όραμα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλληλεγγύη, καλή συνεργασία και πολιτική βούληση να συνεργαστούν τα ίδια τα κράτη μέλη – αυτή είναι η πρώτη πολιτική αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί το οτιδήποτε στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε όμως ταυτόχρονα και αποτελεσματικούς θεσμούς. Με τον Πρόεδρο Γιούνκερ λειτουργούμε ως ένα».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο και κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις Γιούνκερ για τους επόμενους 12 μήνες στην ΕΕ, σημείωσε πως «θα αναμείνουμε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ να τις κάνει πιο συγκεκριμένες και ακολούθως θα τοποθετηθούμε».

Ο Σλοβένος Πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ τόνισε πως για σήμερα περιμένει μια εμπεριστατωμένη και ειλικρινή συζήτηση που πρέπει να έχει μελλοντικό προσανατολισμό. «Η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι», σημείωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε μαζί. Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά πρέπει να βρούμε μια κοινή προσέγγιση στις προκλήσεις μας. Για μένα οι προκλήσεις είναι, φυσικά, το θέμα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και το μέλλον των πολιτών μας. Πρέπει να δώσουμε μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες μας και θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, αν αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας πρώτα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σημερινή συζήτηση. Πρέπει να βρούμε μια ενιαία προσέγγιση του πώς να εφαρμόσουμε αποτελεσματικό και αποδοτικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας και φυσικά πώς να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις ρίζες της στο θέμα της μετανάστευσης. Και βέβαια πρέπει να τονίσουμε την αρχή της αλληλεγγύης».

Aπό την πλευρά του Τάαβι Ρόιβας, πρωθυπουργός της Εσθονίας κληθείς να σχολιάσει τα περί αμυντικής ένωσης δήλωσε πως «πολλές χώρες της ΕΕ είναι και χώρες του ΝΑΤΟ και έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε καλύτερα στις αποστολές».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, τόνισε ότι «όταν έχουμε πρόβλημα μέσα στην οικογένεια συζητάμε και τα λύνουμε μέσα στην οικογένεια. Θα βρούμε λύσεις για να λειτουργήσει σωστά το 90% της Ε.Ε. Και για το υπόλοιπο 10% θα βρούμε και γι΄ αυτό λύσεις».

Ο οικοδεσπότης και πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επισήμανε: «είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε αυτή τη Σύνοδο. Πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς για την κατάσταση στην Ε.Ε. Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και θα συνεχίσουμε έτσι. Είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο σημαντικά ζητήματα της Ε.Ε. τους επόμενους μήνες. Η διαδικασία της Μπρατισλάβας ξεκινά σήμερα. Θα συνεχιστεί με τη Βαλέτα τον Μάρτιο και την Ρώμη στη συνέχεια».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκρυμπαϊσκάιτε δήλωσε πως «έχουμε προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε: την ασφάλεια,την μετανάστευση και τα οικονομικά θέματα και να προχωρήσουμε σε πιο στενή αμυντική συνεργασία. Οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και δεν υπάρχει χώρος για κατακερματισμό.

Σημείωσε δε ότι η ονομαζόμενη πια “διαδικασία της Μπρατισλάβας” είναι ένα πείραμα-προπαρασκευαστικής συνάντησης για επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου».

Όσον αφορά το θέμα της αποχώρησης των Βρετανών, η Λιθουανή Πρόεδρος σημείωσε: «Είμαστε ανοιχτοί και θα είμαστε ανοιχτοί με τον βρετανικό λαό. Το Brexit ήταν μια πρόκληση και θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Κληθείσα να διευκρινίσει τα περί αμυντικής ένωσης, επεσήμανε δε ότι “δεν μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό στρατό, αλλά για μια καλύτερη αμυντική συνεργασία. Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν ενημέρωσε τον Τύπο πως οι ηγέτες θα ασχοληθούν με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που είναι η ασφάλεια, η μετανάστευση και την κοινωνική πρόνοια και δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε πρόοδο σήμερα».

Σε μια αποστροφή του λόγου του για την εσωτερική κατάσταση στην Αυστρία δήλωσε ότι αυτή «είναι απογοητευτική με τις εκλογές, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε τις κατάλληλες εκλογές σε λίγες εβδομάδες».

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.