Quantcast
Βαφτίζουν φοροϋποθέσεις «ξέπλυμα» για να μην παραγραφούν - enikonomia.gr
share

Βαφτίζουν φοροϋποθέσεις «ξέπλυμα» για να μην παραγραφούν

δημοσιεύτηκε:

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στη φορολογική διοίκηση και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική του Δημοσίου να παρατείνει την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων μετά την πενταετία.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πάρει «φωτιά», με αρκετούς παράγοντες να εκφέρουν και ακραίες θέσεις για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το φλέγον ζήτημα, καθώς θεωρούν ότι θα χαθούν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, η φορολογική διοίκηση σχεδιάζει να αποστείλει άμεσα στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για τον τρόπο που θα χειριστούν αυτές τις υποθέσεις (κυρίως των εμβασμάτων), δηλαδή αν θα τις βάλουν στο χρονοντούλαπο της… εφορίας ή αν θα τις εντάξουν σε άλλο θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο ο χρόνος παραγραφής «ξεπερνιέται».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μία από τις δεκάδες προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν όλες οι υποθέσεις των λιστών και των εμβασμάτων να ενταχθούν στον νόμο για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», με στόχο να ξεπεραστεί το εμπόδιο της πενταετούς παραγραφής.

Ωστόσο, έμπειροι νομικοί σημειώνουν ότι ούτε και αυτή η ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών θα είναι σύννομη, με αποτέλεσμα να υπάρξει μαζικό πλέον κύμα προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οπως προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι χρήσεις έως και το 2010 έχουν παραγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου. Και αν το έχει πράξει, ήδη θα πρέπει να ακυρώσει τον έλεγχο αυτό για τις χρήσεις έως το 2010. Ωστόσο, αν έχουν προκύψει νέα πληροφοριακά στοιχεία, η παραγραφή επεκτείνεται στη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου από το 2006 και μετά, καθώς η χρήση του 2005 είναι παραγεγραμμένη.

Το κλειδί στην ιστορία των παραγραφών είναι τα «νέα πληροφοριακά στοιχεία». Δηλαδή αν τα στοιχεία που άντλησε η φορολογική διοίκηση από τις τράπεζες αποτελούν νέο στοιχείο ή όχι. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Η μία απόφαση προβλέπει ότι τα στοιχεία τα οποία προήλθαν από το άνοιγμα λογαριασμών ήταν πάντοτε στη διάθεση των ελεγκτών, οπότε δεν αποτελούν νέο στοιχείο, και άλλη μία που προβλέπει ακριβώς το αντίθετο.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να εκδοθεί για το θέμα αυτό απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που θα δώσει τέλος στην αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών οργάνων.

Εφόσον κριθεί ότι τα στοιχεία των τραπεζών δεν αποτελούν νέο στοιχείο, το 80-90% των υποθέσεων θα παραπεμφθεί στο αρχείο, καθώς τα εμβάσματα αφορούν τις περιόδους 2002-2012. Δηλαδή, οι χρήσεις έως και το 2010 θα είναι οριστικά παραγεγραμμένες.

Πάντως, η σπουδή που δείχνουν στην κυβέρνηση (νυν και πρώην υπουργοί της) για τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν ταυτίζονται και με τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα οποία είναι πενιχρά. Εμπειροι ελεγκτές αναφέρουν ότι καταστρατηγείται κάθε δικαίωμα των ελεγχόμενων, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, καθώς καλούνται να βρουν δικαιολογητικά 10 και 15 ετών, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν στην κατοχή τους ή να τα αναζητήσουν.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που το βάρος της απόδειξης το έχει ο φορολογούμενος και όχι η φορολογική αρχή. Ουσιαστικά, ο φορολογούμενος εξετάζεται ως ένοχος μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι αθώος.

Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.