Quantcast
ΒΕΑ-Ραβάνης: Η επιχειρηματικότητα αποδείχτηκε ότι αντέχει και ιδιαίτερα, οι μικρομεσαίοι, απέδειξαν ότι εξελίσσονται - enikonomia.gr
share

ΒΕΑ-Ραβάνης: Η επιχειρηματικότητα αποδείχτηκε ότι αντέχει και ιδιαίτερα, οι μικρομεσαίοι, απέδειξαν ότι εξελίσσονται

δημοσιεύτηκε:

Θετικό ήταν, την περασμένη χρονιά, το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών βιοτεχνικών επιχειρήσεων, καθώς οι συστάσεις ήταν υπερδιπλάσιες από τις διαγραφές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΑ (Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας)  Παύλος Ραβάνης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ο κ. Ραβάνης  συμπλήρωσε ότι, σε ποσοστό, η αύξηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. «Η επιχειρηματικότητα, όπως αποδείχτηκε στα χρόνια των κρίσεων, αντέχει. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, απέδειξαν ότι εξελίσσονται. Όχι ίσως με τους ρυθμούς που επιβάλλει η 4η βιομηχανική επανάσταση, καθώς δεν έχουν την υποστήριξη που απαιτείται, αλλά προσπαθούν να ορθοποδήσουν, να καινοτομήσουν και να εναρμονιστούν με το νέο περιβάλλον. Το βλέπουμε, τόσο στους νέους συναδέλφους που εγγράφονται μέλη στο επιμελητήριό μας, όσο και σε παλιότερους, που στην προσπάθεια τους να αναπτυχθούν, επιτυγχάνουν να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες, ψηφιακά εργαλεία και ειδικευμένο προσωπικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Κώστας Δαμίγος, δήλωσε: «Οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν πρέπει να θεωρούνται μικρής σημασίας και αμελητέες για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας. Δημιουργούν, εξελίσσονται, καινοτομούν και μάλιστα επιτυγχάνουν σημαντικές διακρίσεις και βραβεύονται εκτός συνόρων. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης. Είτε απορρίπτονται από τις τράπεζες, είτε αποφεύγουν εξ αρχής να «χτυπήσουν» την πόρτα τους. Είναι κοινό μυστικό, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και συχνά το ΕΣΠΑ, ευνοούν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αποδεικνύουν ότι τα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης, αφορούν στο 6% των ΜμΕ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός απευθύνεται μόλις στο 3,8%».

Πρόσθεσε δε, για το θέμα της έλλειψης σε τεχνικό, εξειδικευμένο προσωπικό, στις ΜμΕ ότι : «είναι μονόδρομος για εμάς η υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να ενισχυθεί το κύρος και η ελκυστικότητα των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και να δημιουργηθούν κίνητρα, που θα προσελκύσουν τα νέα παιδιά».

Η νέα ρύθμιση οφειλών, η κατάρτιση εργαζομένων και η ψηφιακή κάρτα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΒΕΑ για το 2024, όπως είπε ο πρόεδρος αναφερόμενος στις δράσεις που σχεδιάζονται για τη φετινή χρονιά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.