Quantcast
Βορίδης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο: Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Βορίδης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο: Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα“, είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν εξετάζεται η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινή επαφή με τον κόσμο απάντησε τα εξής “Δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, υπό την έννοια του να υπάρχει μια τέτοια πρόβλεψη. Αλλά προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Για εμένα το θέμα αυτό συνδέεται με μια αρχή, με μια αρχή αναλογικότητας. Δηλαδή τι; Σε ποιους εργαζόμενους θα μπορεί κάποιος να πει ότι διαμορφώνεται μια νομική υποχρέωση; ….. παρεμπιπτόντως επειδή ανοίγει αυτή η συζήτηση, τέτοιου είδους νομικές υποχρεώσεις σε διάφορα επίπεδα όπως αντιλαμβάνεστε οι εργαζόμενοι έχουν. Για παράδειγμα εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης οφείλει να προσκομίζει απόδειξη της υγείας του. Επομένως υπάρχουν πιστοποιητικά τα οποία πιστοποιούν τη δυνατότητα του να εργαστεί. Και αυτό είναι μια εκ του νόμου υποχρέωση που υπάρχει για όλους και νομίζω ότι, είναι μια εύλογη υποχρέωση”.
Ως προς το ζήτημα εφαρμογής των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων είπε τα εξής “μπορεί να υπάρξει ένα διάστημα που η αναστολή προσωρινά θα λειτουργεί ως ένας χρόνος προσαρμογής και του ίδιου εργαζομένου αλλά και της επιχείρησης. Αλλά είναι σαφές ότι, στο τέλος θα δούμε φαντάζομαι πώς θα εξειδικευτούν αυτά τα μέτρα. Στο τέλος εκείνο το οποίο θα γίνει είναι ότι ή κάποιος θα έχει τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος για να εργάζεται σε συγκεκριμένες εργασίες ή δεν θα τις έχει. Άρα εάν δεν τις έχει προφανώς θα δημιουργείται μια υποχρέωση στον εργοδότη να μην προσλαμβάνει εργαζομένους που δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις ή αντιστοίχως και στον εργαζόμενο να τις αποκτήσει ή αλλιώς να μην εργάζεται στην συγκεκριμένη εργασία “.
“Το νόημα της αναστολής είναι ότι δίνεται ο χρόνος προκειμένου να αποφασίσει, να ενεργήσει και η επιχείρηση και ο εργαζόμενος στην κατεύθυνση αυτής της προσαρμογής. Η αναστολή δεν μπορεί να είναι επ΄ άπειρον. Αυτό είναι αρκετά σαφές “, ξεκαθάρισε αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Για τα μπόνους στους εργαζόμενους του δημοσίου
Όσον αφορά στο εάν θα δοθούν μπόνους παραγωγικότητας στους υπαλλήλους του δημοσίου είπε ” Έχουμε δεσμευθεί σε αυτό. Και το έχουμε πει ότι θα υπάρξει ένα μπόνους παραγωγικότητας των υπαλλήλων. Εκείνο το οποίο έχουμε κάνει είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα .Πρόκειται να το εφαρμόσουμε τώρα σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και θα δούμε τα αποτελέσματά του και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσουμε τη δομή για να γίνουν οι επιλογές γι’ αυτό. Αυτό προφανώς χρειάζεται να νομοθετηθεί γιατί είναι μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να αποφασίσουμε για το πώς θα δίνεται αυτό το μπόνους” .
Και συνέχισε λέγοντας ότι “το μπόνους ατά τη γνώμη μου θα πρέπει να το δίνουν οι διοικητές και οι διευθυντές των δημόσιων υπηρεσιών στους εργαζόμενους”
” Προφανώς το μπόνους αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων πρέπει να γίνεται καταρχήν σε επίπεδο οργανικής μονάδας. Επομένως αυτό σημαίνει δύο σημαντικές παρεμβάσεις:
-Μια πραγματική στοχοθεσία. Γιατί η στοχοθεσία είναι μεν νομοθετημένη αλλά είναι πολύ μακριά από το να είναι πραγματική. Μια πραγματική στοχοθεσία για την οποίο θα φέρουμε νομοθεσία με την οποία θα αλλάζουμε το πλαίσιο της στοχοθεσίας μέχρι τέλος του χρόνου.
-Και βεβαίως έναν δίκαιο και διαφανή και αποπολιτικοποιημένο μηχανισμό καταβολής του μπόνους το οποίο θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε πιλοτικά από την αρχή του χρόνου και μετά”, συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον τρόπο που θα γίνεται η αξιολόγηση των υπαλλήλων για να λάβουν αυτό το μπόνους. “Η αξιολόγηση εδώ είναι συνδεδεμένη πρωτίστως και κυρίως με τη στοχοθεσία. Αξιολόγηση απλώς σε γενικό επίπεδο έχει πολλά θέματα και επειδή έχουμε αξιολόγηση αυτή τη στιγμή όπου όμως στην πραγματικότητα δεν μας διευκολύνει στη επίτευξη αυτού του στόχου γιατί στην πραγματικότητα είναι μια αξιολόγηση που έχει ψηφιστεί το πλαίσιο της επί ΣΥΡΙΖΑ”
Και επεσήμανε ότι το πλαίσιο αυτό ” έχει εξισωτικά χαρακτηριστικά, για αυτό λοιπόν θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας καινούργιος μηχανισμός που κυρίως η θέληση η δική μου είναι να τον συνδέσω με την στοχοθεσία δηλαδή με την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων μιας οργανικής ομάδας. Εκεί λοιπόν οι διευθυντές αυτοί που έχουν από κάτω περισσότερες οργανικές ομάδες, θα μπορούν να κρίνουν και να αποφασίζουν που πρόκειται να δώσουν αυτό το ποσό. Προφανώς θα επιλέγουν τους υπαλλήλους που εργάζονται σε οργανικές ομάδες που μπορούν και φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.