Quantcast
WSJ: Η Ελλάδα δέχεται πίεση από παντού - enikonomia.gr
share

WSJ: Η Ελλάδα δέχεται πίεση από παντού

δημοσιεύτηκε:

H Κομισιόν προστέθηκε την Πέμπτη στους δυσαρεστημένους, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της την Παρασκευή, κρίνοντας από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να «γίνει τελικά η δουλειά» και απέρριψε κάθε πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή μιας δόσης, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times πως ήταν μέσα στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη προετοιμάζονται για την μικροπολιτική που θα ενσκήψει τις επόμενες εβδομάδες και που μπορεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να οδηγήσει σε μια λύση, αλλά μόνο αφού, προηγουμένως, θα έχει προκαλέσει οικονομική και πολιτική αναταραχή», αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Η πίεση προς την Ελλάδα, ασκείται από όλες τις πλευρές. Δεδομένες και μη. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σταθερός στις απόψεις του, προειδοποίησε για το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Κάζιμιρ έκανε λόγο για διολίσθηση της Ελλάδας προς την άβυσσο – την ίδια στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την Ουάσιγκτον, παραδέχθηκε πως «η ρευστότητα στερεύει στην Ελλάδα», σημειώνοντας πως η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους της.

Κατά την εφημερίδα, η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής στην Ελλάδα, καθώς θα βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων. Κάπως έτσι προέκυψε και το θέμα που αποκάλυψαν οι Financial Times περί προσπάθειας της Ελλάδας να λάβει χρονικό περιθώριο από το ΔΝΤ για να αποπληρώσει τη δόση του επόμενου μήνα – για να συναντήσει, τελικά, την παγερή άρνηση του Ταμείου.

Οι περισσότεροι αναλυτές λένε πως ότι εξακολουθούν να αναμένουν πως η Ελλάδα θα υποχωρήσει και θα συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των δανειστών, έτσι ώστε, ως αντάλλαγμα, να λάβει χρήματα που τα έχει τόσο ανάγκη. Ο Γκάμπριελ Στερν, της Oxford Economics, αναφέρει επ” αυτού: «Το βασικό σενάριο εξακολουθεί να είναι η συμφωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να βγει από το ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να επιβληθεί κι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα».

Στο βάθος όλων αυτών βρίσκεται πάντα η πιθανότητα ενός ατυχήματος, όπως το επικαλέστηκε και ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Κάρλο Παντοάν («υπό πίεση, και όσο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, είναι πιθανό ένα ατύχημα»), ενώ άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν, ήδη, παραιτηθεί από την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου.

Κατά τη WSJ, το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους δανειστές της χώρας είναι ένας σημαντικός λόγος για το τωρινό αδιέξοδο, σε συνδυασμό με την απροθυμία του Τσίπρα να διακινδυνεύσει τη διάσπαση του κόμματός του, σε περίπτωση που υπογράψει τις πολιτικές που ουσιαστικά υπαγορεύονται από τη Γερμανία.

Τη στιγμή που ανώτεροι αξιωματούχοι στην Αθήνα έχουν επανειλημμένα ενημερώσει, μέσω των ΜΜΕ, πως ενδέχεται να μην μπορούν στο άμεσο μέλλον να αποπληρώσουν τα δάνεια, το Βερολίνο και άλλες μεγάλες πρωτεύουσες θεωρούν πως όλο αυτό είναι μια μπλόφα της Αθήνας και σημειώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούλιο, αν καθυστερήσει τις εγχώριες δαπάνες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.