Quantcast
Υδρογονάνθρακες: Έως το τέλος του 2023 τα πρώτα δείγματα για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο- Κρήτη - Εξελίξεις και στα Ιωάννινα - enikonomia.gr
share

Υδρογονάνθρακες: Έως το τέλος του 2023 τα πρώτα δείγματα για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο- Κρήτη – Εξελίξεις και στα Ιωάννινα

δημοσιεύτηκε:

Έως το τέλος του έτους θα υπάρχει εικόνα για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Με βάση αυτή την εικόνα θα ληφθεί και η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικών γεωτρήσεων.

Πάντως στα  Ιωάννινα όπου οι διαδικασίες βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να γίνει η πραγματοποίηση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης από την Energean. Αυτά ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, στο  πλαίσιο της εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων που έγινε για την παρουσίαση της “λευκής βίβλου” για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Υπενθυμίζεται πως σχετική αναφορά έκανε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για το τμήμα Χερσόνησος Ηρακλείου – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης (BOAK).

«Η δική μας κυβέρνηση δρομολόγησε για πρώτη φορά σοβαρές, ουσιαστικές σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εξετάζονται από την εταιρεία η οποία έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και, εφόσον υπάρχουν, να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο ρόλος της  ΕΔΕΥΕΠ

Η ΕΔΕΥΕΠ παρακολουθεί τις διαδικασίες ερμηνείας των δεδομένων των σεισμικών ερευνών με στόχο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ανά περιοχή ως προς την πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα η ερευνητική γεώτρηση στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας προγραμματίζεται για φέτος. Στην πράξη ωστόσο, δεδομένου ότι η διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου και εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρείται πιο ρεαλιστικός στόχος η υλοποίησή της το 2024.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης είναι θετικά τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες για την επιβεβαίωση του κοιτάσματος, που απαιτούν επίσης διαδικασίες διαβούλευσης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δεν αποκλείεται πάντως η προσέλκυση επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι η Energean κατέχει σήμερα το 100 % των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή – διαδικασία που είναι σύνηθης στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.