Quantcast
Βρετανική απειλή για τον ελληνικό τουρισμό - enikonomia.gr
share

Βρετανική απειλή για τον ελληνικό τουρισμό

δημοσιεύτηκε:

Οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν απειλή για τον ελληνικό τουρισμό ήδη από το 2017.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, επισημαίνοντας την άμεση συνάφεια που έχει η πορεία των οικονομιών των χωρών, από τις οποίες εξαρτάται ο ελληνικός τουρισμός, με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Η πρώτη άμεση επίπτωση από τη βρετανική αγορά συνδέεται με τη πτώση της τιμής της στερλίνας έναντι του ευρώ, που καθιστά ακριβότερες τις διακοπές των Βρετανών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς γι’ αυτούς, στη Νότια Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το 2015 έκαναν διακοπές στη χώρα μας 2,4 εκατ. Βρετανοί, ξοδεύοντας 2 δισ. ευρώ. Για τη φετινή σεζόν υπολείπεται ένας αριθμός περίπου 500.000 κρατήσεων προκειμένου να καλυφθεί το περυσινό αποτέλεσμα των αφίξεων από τη Βρετανία.

Το επιπλέον κόστος όμως που προκύπτει για την αγορά ταξιδιωτικών πακέτων σε χώρες της Ευρωζώνης από τους Βρετανούς μετά την πτώση της τιμής της στερλίνας καθιστά αβέβαιο κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η κάλυψη του συνόλου των υπολειπόμενων κρατήσεων και στη χώρα μας. Προς το παρόν διαπιστώνεται μια τάση ανάσχεσής τους χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής, να καταγράφεται πέραν του συνηθισμένου αριθμός ακυρώσεων.

Από την πλευρά τους οι Ελληνες ξενοδόχοι, λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα ΜΕ την Καθημερινή, δεν έχουν πλέον την ευελιξία παρελθόντων ετών να ρίξουν τις τιμές ή να προχωρήσουν σε σημαντικές προσφορές ως κίνητρο προσέλκυσης κρατήσεων τελευταίας στιγμής από τη βρετανική αγορά.

Η ανησυχία τους επεκτείνεται και για τη σεζόν του 2017. Και αυτό, γιατί εκτιμάται ότι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, που θα υποστούν οικονομική ζημία από την πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ αλλά και από μια ενδεχόμενη ανακοπή του εξερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος από τη Βρετανία, θα ζητήσουν μείωση των τιμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμβολαίων της προσεχούς σεζόν.

Δεδομένων των συνθηκών, η φετινή διοργάνωση της World Travel Market, μιας εκ των μεγαλύτερων διεθνών τουριστικών εκθέσεων στον κόσμο, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Ντόμινο

Επιπλέον, σε σχέση με τη σεζόν του 2017 έκδηλη είναι η ανησυχία των ξενοδόχων για το ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει το Brexit στις ευρωπαϊκές οικονομίες χωρών που είναι βασικές πηγές άντλησης επισκεπτών για την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο των αφίξεων ξένων τουριστών από χώρες της Ε.Ε. έφθασε πέρυσι στο 63,5% επί του συνόλου. Συνολικά καταγράφηκαν 15 εκατ. αφίξεις εκ των οποίων 2,8 εκατ. από τη Γερμανία, 2,4 εκατ. από τη Βρετανία, 1,5 εκατ. από τη Γαλλία και 1,3 εκατ. από την Ιταλία.

Το παράδειγμα κατάρρευσης μιας αγοράς βίωσε πέρυσι η χώρα μας σε σχέση με τη Ρωσία, καθώς οι αφίξεις, από 1,2 εκατ. το 2014, περιορίσθηκαν σε 512.000. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία να μειωθούν κατά 735 εκατ. ευρώ, μια απώλεια που υπερκαλύφθηκε από άλλες αγορές.

Μια βασική αγορά που αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα υπερκάλυψης των απωλειών ήταν η Βρετανία, απ’ όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 467 εκατ. ευρώ. Ενας σημαντικός παράγοντας για την πτώση της κίνησης από τη Ρωσία, πέραν των άλλων προβλημάτων που είχε η αγορά, ήταν η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του ρουβλίου έναντι του ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2014 ένα ευρώ κόστιζε 47 ρούβλια και τον Ιούνιο του 2015 κόστιζε 61 ρούβλια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.