Quantcast
Ταξίδι με πλοίο: Τι αλλάζει από σήμερα στους ελέγχους - Τι είπε ο Πλακιωτάκης - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Ταξίδι με πλοίο: Τι αλλάζει από σήμερα στους ελέγχους – Τι είπε ο Πλακιωτάκης – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος ελέγχου της διαδικασίας επιβίβασης στα πλοία, όπως υπενθύμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε “πλέον δεν θα γίνεται ο έλεγχος στον καταπέλτη όπως γινόταν τις προηγούμενες ημέρες από τα μέλη των πληρωμάτων αλλά θα γίνεται ουσιαστικά στον προβλήτα από τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, όπου θα ελέγχουν την ταυτοποίηση των πιστοποιητικών και θα γίνεται και το ανάλογο σκανάρισμα για τη γνησιότητά τους “. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας γι’ αυτό να ξέρετε ότι θα γίνεται πλέον εξονυχιστικός έλεγχος”.
Μεταξύ άλλων έκανε έκκληση στους επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο να έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους. “Καλούμε όλους τους επιβάτες να έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να προσέρχονται στο λιμάνι τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν από την αναχώρηση του πλοίου τους”, σημείωσε.
Γιατί οι λιμενικοί θα κάνουν τους ελέγχους στους επιβάτες των πλοίων
Στην ερώτηση γιατί οι λιμενικοί θα κάνουν τους ελέγχους στους επιβάτες των πλοίων απάντησε τα εξής: “Διαπιστώσαμε ελλιπείς ελέγχους. Διότι όταν ο έλεγχος γίνεται στον καταπέλτη και πρέπει να επιβιβαστεί μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες κόσμου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, επομένως πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση”.
Ο υπουργός Ναυτιλίας επανέλαβε ότι “θα γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, ταυτοποίηση -πιστοποίηση όλων των απαραίτητων εγγράφων. Και βέβαια όπου υπάρξουν προβλήματα να είστε βέβαιοι ότι είμαστε εδώ για να τα διορθώσουμε. Aυτό τουλάχιστον που μας έχει δείξει η πανδημία όλο αυτό το διάστημα είναι ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Επομένως γι’ αυτό και εμείς για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”.


Τα έγγραφα που χρειάζονται οι επιβάτες των πλοίων
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το ταξίδι τους με το πλοίο τα εξής:
Η επιβίβαση των ταξιδιωτών στα πλοία αλλά και στα θαλάσσια ταξί, από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:
– Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού
το οποίο εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou.
– Ή έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
– Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.