Quantcast
Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται και επισήμως το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023  για τους συνταξιούχους καθώς δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο ΦΕΚ. 

Το εν λόγω πρόγραμμα  αφορά στους συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ -πρώην ΟΑΕΕ, διαρκεί 12 μήνες και θα υλοποιηθεί από την 1η Αυγούστου του 2022 έως και τις 31 Ιουλίου του 2023.  Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό το είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα ο Διοικητής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρος Πρωτοψάλτης και είχε αναφέρει ότι θα αφορά σε 25.000 συνταξιούχους. Αναλυτικά, στο ΦΕΚ επισημαίνονται τα εξής:

 Δικαιούχοι /Ωφελούμενοι του προγράμματος 

1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει εισφορά της παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010 κατά τον μήνα που προηγείται της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Για τους σκοπούς
της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ήόπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

4. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρου 7 της παρούσας, όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

5. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι-ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.

 Διάρκεια προγράμματος-αριθμός δικαιούχων/ωφελουμένων

1. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και θα υλοποιηθείαπό την 01.08.2022 έως την 31.07.2023. Οι ημερομηνίες υλοποίησης του προγράμματος είναι δυνατόν να τροποποιηθούν με απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α..

2. Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

i) των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις,

ii) της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

3. Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 25.000.

Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού-Ύψος επιδότησης -Ιδιωτική Συμμετοχή δικαιούχων

1. Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει:

α) μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και

β) μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη συσχετιζόμενη με τη διαμονή στα συγκεκριμένα καταλύματα της περίπτωσης α’ ακτοπλοϊκή μετάβαση – επιστροφή. Σκοπός της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού είναι η ανταλλαγή της μέσω της ηλεκτρονικής ενεργοποίησής της στην πρώτη περίπτωση με υπηρεσίες διαμονής και στη δεύτερη με υπηρεσίες ακτοπλοϊκής μετακίνησης προς τους δικαιούχους-ωφελουμένους από τους παρόχους του προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

2. α. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και ορίζεται ως εξής

Κοινωνικός Τουρισμός

 

Κοινωνικός Τουρισμός

Οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα όλων των περιοχών προσαυξάνονται κατά 20% για τις διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του Αυγούστου 2022, πλην των νήσων Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού
και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας που οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

β. Οι δικαιούχοι για τη διαμονή τους στα καταλύματα όλης της χώρας πλην όσων βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας καθώς και στον νομό Έβρου καταβάλλουν ιδιωτική συμμετοχή που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια του παρακάτω πίνακα ανάλογα με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Σε περίπτωση υπέρβασης των κατωτέρω ορίων δεν καταβάλλεται επιδότηση για τις επιταγές στις οποίες αυτή σημειώθηκε.

κοινωνικός τουρισμός

Στα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και ΜαντουδίουΛίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας καθώς και του νομού Έβρου δεν καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή. Σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω για την καταβολή και τα όρια ιδιωτικής συμμετοχής είναι δυνατόν να επιβληθούν οι κυρώσεις του άρθρ.15 της παρούσας.

3. α. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής δικαιούχων-ωφελουμένων για την ακτοπλοϊκή μετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:

i) για τους ενήλικες και παιδιά ηλικίας εντασσομένης κατά την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου στην κατηγορία των ενηλίκων, στο 50% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο,

ii) για τους πολυτέκνους και παιδιά ηλικίας για την οποία παρέχεται κατά την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο και

iii) για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω στο 60% της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο.
β. Το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής των δικαιούχωνωφελουμένων ισούται κατά τις ως άνω περιπτώσεις

(i) με το 25% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο και

(ii) με το 40% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο.

Στην περίπτωση (iii) η συμμετοχή του δικαιούχου/ ωφελουμένου είναι υποχρεωτικά μηδενική.

4. Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» με βάση το είδος της οικονομικής αξίας που ενσωματώνει κατά την παρ. 1 του παρόντος διακρίνεται σε δύο άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους επιμέρους Επιταγές, στην Επιταγή Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα και στην Επιταγή Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης (μετάβασης – επιστροφής), έχει δε τη μορφή ενός διαφορετικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Δ.ΥΠ.Α., ισχύει δε αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος από την έναρξη και μέχρι τη λήξη αυτού.

5. Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους Τουριστικών Καταλυμάτων και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων από τα αντίστοιχα Μητρώα της Δ.ΥΠ.Α., σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

6. Οι δικαιούχοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα των δύο επομένων περιόδων, εξαιρέσει όσων εντάσσονται στην κατηγορία ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αφορά τους συνταξιούχους  εδώ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.