Quantcast
Κοινωνικός Τουρισμός: Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις - Χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις - enikonomia.gr
share

Κοινωνικός Τουρισμός: Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις – Χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

δημοσιεύτηκε:

Λήγει αύριο, Πέμπτη, 23 Ιουνίου στις 2μμ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022.  

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο σύνδεσμο  https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos, το πρόγραμμα θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023 και  αφορά σε 300.000 δικαιούχους.

Κοινωνικός Τουρισμός: Χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

Χρήσιμος οδηγός για το πρόγραμμα “Κοινωνικός Τουρισμός” μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων. Αναλυτικά:

 Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Οι ασφαλισμένοι που συγκέντρωσαν το έτος 2021 συνολικά 50 ημέρες από:

  • την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εισφορές υπέρ των συνεισπραττόμενων κλάδων της ΔΥΠΑ ή /και
  • τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρ. 142 του ν.3655/2008, όπως ισχύει, ή /και
  • τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ή/και
  • τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργων της παρ. ΙΑ.1.ΙΙΙ του ν. 4093/2012

Οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος δεν πρέπει να έλαβε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού πέρσι (πρόγραμμα 2021-2022) και να μην λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλο φορέα (π.χ. «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού).

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 23 Ιουνίου στις 2μμ στην πλατφόρμα για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, που θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022-31 Ιουλίου 2023. Για να υποβάλει κανείς αίτηση θα χρειαστεί:

  • είτε τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • είτε τους κωδικούς της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Θα δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα “Κοινωνικός Τουρισμός” άφησε πρόσφατα ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

“Εάν χρειαστεί για κάποιο λόγο να δοθεί παράταση θα την εξετάσουμε. Αλλά η εμπειρία μας λέει ότι όποιος θέλει να κάνει αίτηση μπαίνει στην πλατφόρμα και κάνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα”, τόνισε.

Πόσες  διανυκτερεύσεις  μπορείτε να πραγματοποιήσετε σε τουριστικό κατάλυμα

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Πόσο επιδοτούνται τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Τι ισχύει για τα περσινά voucher

Oι  δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Ποιες  είναι οι “ποινές “για  τους δικαιούχους που δεν θα ενεργοποιήσουν  το voucher

Όσοι  δικαιούχοι λάβουν επιταγή και δεν την ενεργοποιήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δυο προγράμματα, ώστε να μην στερούν από άλλους δικαιούχους τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν εξυπηρετηθείτε

Την δυνατότητα να κάνει καταγγελία στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχει ο δικαιούχος του Κοινωνικού Τουρισμού σε περίπτωση που δεν εξυπηρετηθεί από το κατάλυμα  που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Για το θέμα αυτό μίλησε  πρόσφατα ο Διοικητής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης,(ΔΥΠΑ) Σπύρος Πρωτοψάλτης στον ΑΝΤ1.

Όποιος είναι στο μητρώο των Παρόχων πρέπει να τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις και τους κανόνες προγράμματος. Ότι λέει η δημόσια πρόσκληση ισχύει. Aν υπάρχει κάποια υποψία ότι κάποιος δεν το τηρεί, κάνει καταγγελία στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, το ψάχνουμε, το ερευνούμε και θα υπάρχουν κυρώσεις”, τόνισε.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.