Quantcast
Στα 69 εκατ. ευρώ η συνεισφορά της Airbnb στην Αθήνα - enikonomia.gr
share

Στα 69 εκατ. ευρώ η συνεισφορά της Airbnb στην Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Οικονομάκη

 

Στα 69 εκατ. ευρώ εκτιμάται η συνολική οικονομική συνεισφορά της κοινότητας φιλοξενίας Airbnb στην τοπική κοινωνία της Αθήνας, σύμφωνα με έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον Χρήστο Γκενάκο, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περισσότεροι από το 74.500 επισκέπτες έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα από το 2009 με την Airbnb, η οποία -με βάση τα στοιχεία της έρευνας- προσελκύει νέους επισκέπτες στην πρωτεύουσα, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να επισκεφτούν εκ νέου την Αθήνα. Το γεγονός αυτό δρα επικουρικά στην υποστήριξη των τοπικών οικοδεσποτών που μοιράζονται τα σπίτια τους, μέσω της Airbnb, προκειμένου να επιβιώσoυν σε δύσκολες οικονομικές περιόδους. Τα έσοδα των 720 οικοδεσποτών στην Αθήνα ανέρχονται στα 3,3 εκατ. ευρώ, με τις άμεσες δαπάνες των ταξιδιωτών στις επιχειρήσεις της πρωτεύουσας να ξεπερνούν τα 20,2 εκατ. ευρώ.

«Οι οικοδεσπότες της Airbnb προσελκύουν νέους επισκέπτες στην Αθήνα, οι οποίοι ψάχνουν μια αυθεντική, τοπική ταξιδιωτική εμπειρία» δήλωσε ο Jeroen Merchiers, Regional Manager της Airbnb και συνέχισε: «Αυτό βοηθά στην αύξηση της τουριστικής αγοράς της Αθήνας και στηρίζει την τοπική οικονομία, καθώς και τη διάδοση των οικονομικών οφελών του τουρισμού σε όλη την Αθήνα, πέρα από τα δημοφιλή μέρη. Οι οικοδεσπότες της Airbnb, έχουν ένα επιπλέον εισόδημα για να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο».

Η πλατφόρμα της Airbnb μέσα σε ένα χρόνο δημιούργησε περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, με τις καταχωρήσεις στην Ελλάδα να ξεπερνούν τις 11.500, από τις οποίες 2.500 αφορούν στην Αθήνα. Ενας τυπικός Αθηναίος οικοδεσπότης νοικιάζει το σπίτι του για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο, ενώ το 68% των οικοδεσποτών δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους. Οι ιδιοκτησίες Airbnb εκτείνονται σε 25 γειτονιές της Αθήνας, εκ των οποίων το 69% βρίσκονται εκτός των περιοχών που τυπικά βρίσκει κανείς ξενοδοχείο. Οι επισκέπτες της Airbnb διανυκτερεύουν κατά μέσο όρο 3,6 νύχτες και ξοδεύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους 551 ευρώ.

 

Θολό τοπίο το φορολογικό καθεστώς

 

Ερωτηθείς για τη «γκρίζα ζώνη» που υπάρχει στο φορολογικό καθεστώς σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικιών στην Αθήνα, ο Patrick Robinson, Head of Public Policy της Airbnb, δήλωσε ότι οι ιθύνοντες της πλατφόρμας βρίσκονται σε συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να διευθετηθεί το θεσμικό πλαίσιο. Μάλιστα, επεσήμανε πως όλα τα στοιχεία είναι εμφανή στην πλατφόρμα, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου ευέλικτου, αντίστοιχου με αυτό που ισχύει στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Αμβούργο, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και την Πορτογαλία.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.