Quantcast
Υπουργείο Τουρισμού: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη - Οι προσκλήσεις για το 2024 - enikonomia.gr
share

Υπουργείο Τουρισμού: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη – Οι προσκλήσεις για το 2024

δημοσιεύτηκε:

Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για μια σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη  και υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά και οι ευκαιρίες για την υλοποίηση του, όπως τόνισε η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μάλιστα η κ Κεφαλογιάννη υπενθύμισε πως τώρα ξεκινάει ένας νέος κύκλος, με στόχο να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, με όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος και με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο Τουρισμού την νέα χρονιά, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι  «Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς στόχους: την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της προώθησης και προβολής της τουριστικής προσφοράς μέσω μιας νέας προσέγγισης, και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ταυτόχρονα, οριζόντιος στόχος σε όλες τις πολιτικές και πρωτοβουλίες μας, είναι η προώθηση της προσβασιμότητας στην τουριστική δραστηριότητα»

Και πρόσθεσε πως  «για την επίτευξη των στόχων μας, στο πεδίο των θεσμικών παρεμβάσεων, το υπουργείο Τουρισμού ήδη επεξεργάζεται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων. Επιπλέον, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, και με στόχο την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, έχει δρομολογηθεί και η εισαγωγή νέου πλαισίου για την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση των τουριστικών υποδομών της χώρας, όπως οι τουριστικοί λιμένες και οι ιαματικές πηγές, για τις οποίες θα ακολουθηθεί η λογική, με βάση την οποία απλοποιήθηκαν το 2013-2014 οι διαδικασίες αδειοδότησης όλων των τουριστικών καταλυμάτων».

Οι προκλήσεις

Επίσης ρωτήθηκε ποιες είναι οι προκλήσεις στο τουριστικό πεδίο απαιτούν την εγρήγορση της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού. «O παγκόσμιος τουρισμός κατά την πρόσφατη περίοδο αντιμετώπισε, και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σοβαρές προκλήσεις, όπως η γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια, αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, από τις οποίες επηρεάστηκε βεβαίως και η Ελλάδα. Τα ακραία φυσικά φαινόμενα έπληξαν σοβαρά τον τουρισμό σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι. Το υπουργείο Τουρισμού, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά σε όσους επλήγησαν, για να δώσουν λύσεις και να στηρίξουν και τον τουρισμό στις περιοχές αυτές» απάντησε.

«Ωστόσο, μέσα από τις προκλήσεις διδαχθήκαμε πολλά. Χτίζουμε πάνω στην εμπειρία που αποκτήσαμε και επεξεργαζόμαστε σήμερα σχέδια, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για ανάλογες κρίσεις που είναι πιθανό ότι θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον. Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό καθώς αναδύονται νέες τουριστικές δυνάμεις, ενώ ώριμοι προορισμοί στην ευρύτερη περιοχή μας επανακάμπτουν και αυτοί δυναμικά στη μεταπανδημική περίοδο. Επιπλέον, το ταξιδιωτικό τοπίο εξελίσσεται διαρκώς, και διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η ταχύτατη πρόοδος της τεχνολογίας και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και συνήθειες των ταξιδιωτών. Εργαζόμαστε λοιπόν για να θωρακίσουμε τον τουρισμό και με κάθε διαθέσιμο εργαλείο να διασφαλίσουμε το μέλλον του, καθώς απαιτείται συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή όλων των δεδομένων και πληροφοριών, θεσμική ετοιμότητα, πρόληψη και αποφασιστικές παρεμβάσεις »  σημείωσε.

Στην συνέχεια μίλησε και για τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. «Η συμμετοχή μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις έχει στόχο την προώθηση της Ελλάδας ως πολυθεματικού τουριστικού προορισμού που μπορεί να προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαμε αποτέλεσαν εξαιρετικές ευκαιρίες για την παρουσίαση της ποικιλίας των τουριστικών προορισμών, των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα. Τα μηνύματα που λάβαμε μέσα από τις συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς αγοράς, με tour operators και αεροπορικές εταιρείες, ειδικά κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς υπήρξαν διαβεβαιώσεις για αξιοσημείωτη αύξηση του πτητικού έργου, αλλά και για ενίσχυση των προγραμμάτων για ελληνικούς προορισμούς.  Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος στους τουριστικούς προορισμούς, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον και θα επηρεάσει σημαντικά τη στρατηγική των ταξιδιωτικών οργανισμών στις αγορές-στόχους »  είπε.

 Για τον ελληνικό τουρισμό

Μεταξύ άλλων είπε πως « το 2023 θα είναι η νέα χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς θα ξεπεράσει σε αφίξεις και έσοδα ακόμα και το 2019, έως σήμερα έτους-ρεκόρ. Ωστόσο, όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, οφείλουμε να κοιτάζουμε πέρα από τα πρόσκαιρα οφέλη και επιδόσεις μίας καλής χρονιάς. Το στοίχημα για την νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού είναι η διασφάλιση μίας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης. Το 2023 έγιναν λοιπόν σημαντικά βήματα σε θεσμικό επίπεδο. Με τον νόμο 5061/2023 θεσμοθετήσαμε συμβουλευτικά όργανα για τον τουρισμό, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, το οποίο συγκαλείται από τον υπουργό Τουρισμού και συμμετέχουν οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, αλλά και το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο. Στοχεύουμε με τις παρεμβάσεις αυτές στην πιο συστηματική καταγραφή δεδομένων και την επίλυση προβλημάτων και βεβαίως τη χάραξη πολιτικής για τη βιωσιμότητα του τουρισμού.

Στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων για βιώσιμη και δικαιότερη τουριστική ανάπτυξη εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. Οι ρυθμίσεις φορολογικής φύσεως που εισήχθησαν με τον νόμο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέτουν ένα πρώτο αλλά σημαντικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει τη φορολογική αντιμετώπιση ακινήτων που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, και ταυτόχρονα αποτρέπει την εμφάνιση καταστάσεων αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο της φιλοξενίας» τόνισε

« Επιπλέον, επιταχύνθηκαν σημαντικά οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη δημοσίευση το περασμένο δίμηνο, των πρώτων τεσσάρων προσκλήσεων προς δυνητικούς δικαιούχους για την αναβάθμιση τουριστικών υποδομών και των υποδομών προσβασιμότητας στις παραλίες της χώρας, που κινητοποιούν πόρους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Θεωρώ ότι ήταν σημαντικές εξελίξεις που αναμένεται στο σύνολό τους να ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας και τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος» είπε.

Για τη νέα χρονιά

Τέλος έκανε τις προβλέψεις για την τουριστική περίοδο του 2024. « Όσον αφορά στη νέα τουριστική χρονιά, είμαι αισιόδοξη ότι, με προσήλωση στο σχεδιασμό μας, θα κάνουμε ακόμα πιο σημαντικά βήματα, προς την διασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών προορισμών, τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση και τη διαφοροποίηση της τουριστικής μας προσφοράς, την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από νέες αγορές» .

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.