Quantcast
Εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις: Πόσο έχουν μειωθεί σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις: Πόσο έχουν μειωθεί σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Στην πορεία εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνηςμιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ”

Έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά, ειδικά τους τελευταίους μήνες, από τον Αύγουστο και μετά συμπλήρωσε. Και συνέχισε λέγοντας πως  «τον Αύγουστο οι εκκρεμότητες ήταν 35.000 στις κύριες και στόχος του υπουργείου Εργασίας ήταν τον Δεκέμβρη να φτάσουμε στις 25.000. Έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000 και πλέον είμαστε στις 22.000 και οι κύριες συντάξεις βαίνουν μειούμενες. Είναι πάντα προτεραιότητα του φορέα να βγάζει γρήγορα συντάξεις, γιατί καταλαβαίνετε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολύ μεγάλες αναμονές. Τώρα όσον αφορά στις επικουρικές, τον Αύγουστο ήταν 46.000 οι εκκρεμότητες του φορέα απέναντι στους πολίτες για να πάρουν την επικουρική τους. Θυμίζω ότι οι επικουρικές έχουν μια επιπρόσθετη καθυστέρηση, υπό την έννοια ότι πρέπει να πάρεις πρώτα την κύρια σύνταξη για να πάρεις επικουρική, ο λεγόμενος ανελαστικός κανόνας των 6 μηνών και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στις 34.000 »

 

Τι είπε για τον ΤΕΚΑ

Επίσης μίλησε και για το  Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποίησης Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).  Είναι άλλο πράγμα από τον ΕΦΚΑ και αυτό αφορά όλους όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/87 συμπλήρωσε.  «Το ΤΕΚΑ είναι το κεφαλαιοποιητικό επικουρικό, που έχεις το δικό σου κουμπαρά, ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει δηλαδή τις εισφορές του και πηγαίνουν στο επικουρικό στο δικό του κουμπαρά.

Αυτά τα χρήματα επενδύονται από το ΤΕΚΑ, που είναι ένα δημόσιο ταμείο, είναι ένας αντίστοιχος ΕΦΚΑ για την επικουρική σύνταξη, και η επιτυχία του είναι η διασπορά κινδύνου.
Όλοι οι ασφαλισμένοι, οι εν δυνάμει συνταξιούχοι, όταν πάρουμε σύνταξη όλοι θα πάρουμε τις εξής τρεις συντάξεις:

  • Θα πάρουμε την εθνική σύνταξη που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό,
  • Θα πάρουμε την ανταποδοτική σύνταξη η οποία προκύπτει από τις εισφορές που έχουμε καταβάλει από τον ΕΦΚΑ

και θα πάρουμε και την επικουρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ ή από το ΙΚΑ.

Οι νέοι ασφαλισμένοι, όσοι δουλεύουν για πρώτη φορά από το 2022, ή 2023 είναι αυτομάτως εγγεγραμμένοι στο ΤΕΚΑ.
Το ΤΕΚΑ επενδύει τα χρήματα αυτά, υπάρχουν διάφορες επιλογές ρίσκου και στο τέλος έχει υπολογιστεί ότι κάποιος θα έχει μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη από ότι αν είχε μείνει στο διανεμητικό σύστημα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.