Quantcast
Σταϊκούρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο

δημοσιεύτηκε:

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο και οι πόροι μπορούν να συμβάλουν στον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, σε ομιλία του για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σε εκδήλωση που έγινε στην Λαμία, είπε ότι με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να προχωρήσει σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
«Αυτή η ιστορική ευκαιρία δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση έχει εργαστεί σκληρά, έχοντας προετοιμάσει και υλοποιώντας ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο. Συνολικά, πλέον, οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας, από το Ταμείο, υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ. Ενώ, η εκταμίευση αυτών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και διαμορφώνεται στα 3,15 δισ. ευρώ, με τα 2,85 δισ. ευρώ να αφορούν το 2022. Συγκεκριμένα, στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 440 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ.
Από αυτά, σημαντικό μέρος κατευθύνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, με συγκεκριμένα έργα:

1ο. Δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Εκσυγχρονισμός Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Το ΤΑΙΠΕΔ, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσει τον σχετικό διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 20 εκατ. ευρώ.
2ο. Αξιοποίηση της Πανελληνίας Έκθεσης Λαμίας και Αναβάθμιση Αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 21 εκατ. ευρώ.
3ο. Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και Αρδευτικό Δίκτυο. Πρόκειται για έργο που θα άρδευε περίπου 10.000 στρέμματα.
Υπάρχουν κάποια προβλήματα, μεταξύ άλλων με τις αδειοδοτήσεις των τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη λεκάνη κατάκλισης του νέου φράγματος, εφόσον υλοποιηθεί στην προτεινόμενη θέση της προμελέτης.
4ο. Αναβάθμιση Λιμένα Στυλίδας. Εγκρίθηκε, στο τέλος του 2021, η περιβαλλοντική μελέτη του έργου «Εκβάθυνση Διαύλου και Λιμενο-λεκάνης και Επέκταση Προβλήτας Λιμένα Στυλίδας», και, τον Σεπτέμβριο του 2022, με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εγκρίθηκε και η οριστική μελέτη του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 19,6 εκατ. ευρώ.
5ο. Βελτίωση των Συνθηκών Οδικής Ασφάλειας στους Δήμους Λαμιέων, Λοκρών και Καμένων Βούρλων. Οι παρεμβάσεις αφορούν – μεταξύ άλλων – σε αδιαμόρφωτες νησίδες, σε τμηματικές ελλείψεις πεζοδρομίων, κρασπέδων και διαβάσεων, σε τμηματικές ασφαλτοστρώσεις, σε σημάνσεις και στηθαία ασφαλείας, καθώς και την ενίσχυση/επέκταση ηλεκτροφωτισμού. Ο προϋπολογισμός των 3 έργων είναι 7,8 εκατ. ευρώ.

6ο. Μονάδα Ηλιακής ξήρανσης Ιλύος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στη Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας υποδοχής αφυδατωμένης ιλύος, ηλιακά ξηραντήρια, μονάδα αποθήκευσης τελικού προϊόντος, και κτίριο εξυπηρέτησης της μονάδας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6 εκατ. ευρώ.
7ο. Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στον Δήμο Μακρακώμης.
Το αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, και την κατασκευή των αναγκαίων υποστηρικτικών εργασιών πολιτικού μηχανικού για τη βελτίωση των κτιρίων και δεξαμενών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,7 εκατ. ευρώ.
8ο. Αξιοποίηση Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαρτίνου. Το έργο αφορά την αξιοποίηση συγκροτήματος διατηρητέου κτιρίου, ως συνεδριακό και επιμορφωτικό χώρο, συμβάλλοντας στην προβολή και ανάπτυξη της περιοχής. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα 8, σημαντικά έργα, κατανεμημένα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, καλύπτουν μία ευρύτατη γκάμα έργων, και ξεπερνούν, σε προϋπολογισμό, τα 100 εκατ. ευρώ. Και σε αυτά πρέπει να προστεθούν οριζόντιες δράσεις, σε όλη την Ελλάδα, που θα ωφελήσουν και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας»,  είπε ο κ. Σταϊκούρας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.