Quantcast
PwC: Η αγορά ανταμείβει τις εταιρείες που κινούνται με ευελιξία - enikonomia.gr
share

PwC: Η αγορά ανταμείβει τις εταιρείες που κινούνται με ευελιξία

δημοσιεύτηκε:

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον κίνδυνο, τις σχέσεις και την πληροφόρηση μπορούν να επιτύχουν σε μια αγορά που ανταμείβει την ευελιξία, τη διαφάνεια και τη μακροπρόθεσμη προοπτική. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που επενδύουν μακροπρόθεσμα στην ικανότητά τους να παραμένουν ανθεκτικές στις προκλήσεις και στην κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των μετόχων.

Σύμφωνα με την 19η ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC για τους διευθύνοντες συμβούλους και τα ευρήματα τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ τα δύο τρίτα των διευθύνοντων συμβούλων διακρίνουν περισσότερες απειλές σήμερα απ’ ό,τι τρία χρόνια πριν, το ένα τρίτο αυτών (35%) δηλώνει πολύ αισιόδοξο για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Η έρευνα της PwC αναδεικνύει τέσσερις τομείς στους οποίους οι διευθύνοντες σύμβουλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους:

– Ρυθμιστικό πλαίσιο: Το 79% των διευθύνοντων συμβούλων δήλωσαν ότι το υπερβολικά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης των οργανισμών τους. Σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή –μετά τους πελάτες– στις στρατηγικές των οργανισμών τους (το 69% ανέφερε υψηλό ή πολύ υψηλό αντίκτυπο).

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η προσέγγισή που υιοθετούν σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο καθορίζει την ανθεκτικότητά τους, συμβάλλει στην καλή πρακτική της αγοράς συνολικά, συμβάλλει στη διαχείριση του ανταγωνισμού, διατηρεί το κόστος συμμόρφωσης χαμηλό και συμβάλλει στην καλή διακυβέρνηση και την απόδοση της εταιρείας τους.

– Συνάφεια: Το 83% των διευθύνοντων συμβούλων προβλέπουν πολλά και διαφορετικά συστήματα αξιών στο μέλλον. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναφέρουν ότι παρά τα πλεονεκτήματα που έχει το διαδίκτυο και η επεκτεινόμενη παγκοσμιοποίηση, υπάρχουν παράγοντες που τραβούν τις επιχειρήσεις τους προς αντίθετες κατευθύνσεις: εθνικισμός, πολλαπλά οικονομικά μοντέλα, αντικρουόμενα αξιακά συστήματα, διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια και εμπορικές συμμαχίες.

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν τους αυξανόμενους φόβους των διευθύνοντων συμβούλων για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας (το 74% αυτών αντιμετωπίζει τον παράγοντα αυτόν ως απειλή). Επίσης, αναδείχτηκε και η διστακτικότητά τους να είναι θετικοί απέναντι σε παράγοντες όπως η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη των εταιρειών τους όταν οι επιχειρήσεις τους επηρεάζονται από κοινωνικές τάσεις και δυνάμεις που δύσκολα προσδιορίζονται ή ελέγχονται.

Ακόμη, γνωρίζουν ότι το όραμα για ικανοποίηση των ευρύτερων απαιτήσεων πέρα από τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, υπονομεύεται από την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης όσον αφορά τις προσδοκίες των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών (24%), την αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών και της υφιστάμενης επιχειρηματικής στρατηγικής (20%) και τη σύγκρουση μεταξύ αυτών των προσδοκιών και των προσδοκιών που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα (33%), την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων (31%) και, ίσως το σοβαρότερο όλων, την αδυναμία υλοποίησης της στρατηγικής (23%).

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι διχάζονται για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις απαιτήσεις που δεν αφορούν τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Σε μια ερώτηση, το 67% απάντησε ότι η αποστολή τους επικεντρώνεται στη δημιουργία αξίας πέρα από τους πελάτες και για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όμως σε μια άλλη ερώτηση, το 53% απάντησε ότι η αποστολή του οργανισμού τους είναι να δημιουργεί αξία (πρωταρχικά) για τον πελάτη, με την ευρύτερη κοινωνία να λαμβάνει μόνο το 31% της ψήφου.

Ακόμη, το 52% των διευθύνοντων συμβούλων δήλωσαν ότι η δημιουργία αξίας για μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών βοηθά την κερδοφορία της εταιρείας τους, ενώ το 42% αυτών δήλωσαν ότι η κερδοφορία της εταιρείας τους τους βοήθησε να δημιουργήσουν αξία για μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών. Παραμένουν διχασμένοι για το ποιο από τα δύο προηγείται.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνωρίζουν την αξία αυτής της πληροφόρησης. Ενώ αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως πρόκληση, ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τη δύναμη που έχει να δίνει λύσεις. Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών κορυφαίων τάσεων που αναμένεται να διευρύνουν τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών, το 68% δήλωσε ότι οι τεχνολογίες για τα δεδομένα και τις αναλύσεις αυτών θα συμβάλουν περισσότερο από όλα στην ενίσχυση της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών ενώ το 65% αυτών θεωρούν ότι τα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων με βάση την τεχνολογία επίσης θα αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα.

Όμως λίγες είναι οι εταιρείες που είναι απολύτως ικανές να διαχειριστούν αυτά τα δεδομένα. Μόνο το 51% των ερωτηθέντων προχωρούν σε αλλαγές με στόχο την αξιοποίηση των δεδομένων σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του οργανισμού τους και την παροχή στα ενδιαφερόμενα μέρη των πληροφοριών που απαιτούν.

– Χρηματοοικονομική πληροφόρηση: Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ρωτήθηκαν ξεχωριστά για το τι θα ήθελαν να μετρούν καλύτερα και τι θα ήθελαν να επικοινωνούν καλύτερα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, οι μετρήσεις έχουν αξία όχι μόνο στα χρηματοοικονομικά μεγέθη. Το 55% των διευθύνοντων συμβούλων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μετρούν καλύτερα την καινοτομία – τοποθετώντας την υψηλότερα και από τομείς όπως ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος (39%) και η προαιρετική χρηματοοικονομική πληροφόρηση (37%).

Παρ’ όλο που η χρηματοοικονομική πληροφόρηση παραμένει θεμέλιος λίθος της πληροφόρησης όσον αφορά τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της πληροφόρησης που δείχνει στους μετόχους τους πώς δημιουργούν αξία.

– Κίνδυνος: Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν χάνουν ευκαιρία να επισημάνουν ότι θεωρούν ότι ο κίνδυνος έχει και αυξηθεί και διαφοροποιηθεί. Πολλοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη δωροδοκία και τη διαφθορά, τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τις νεοεισερχόμενες στην αγορά εταιρείες και την ταχύτητα της τεχνολογικής αλλαγής. Η σχέση μεταξύ κινδύνου και ανάπτυξης προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένους επιχειρηματικούς ηγέτες για τις ευκαιρίες και τη μακροβιότητα των επιχειρήσεών τους.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν θέματα συμμόρφωσης στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αναπτύσσουν την ανθεκτικότητά τους αναγνωρίζοντας ότι θέλουν να λειτουργούν στην αγορά για πολύ καιρό ακόμη και ακούγοντας τους επενδυτές τους όταν τους επισημαίνουν τη σημασία των ηθικών παραμέτρων για την ανάλυσή τους. Και λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους πέρα από το κέρδος, αυτοί οι διευθύνοντες σύμβουλοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν αξία. Είτε αποφασίσουν να υπηρετήσουν μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών είτε όχι, έχουν αναλύσει την αποστολή της επιχείρησής τους και έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.