Quantcast
Olympia Electronics: Από garage company στο top 10 του κλάδου στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Olympia Electronics: Από garage company στο top 10 του κλάδου στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Όταν τα άλλα πιτσιρίκια στον Κολινδρό Πιερίας ξεχύνονταν στους δρόμους παίζοντας μπάλα, εκείνος τρύπωνε με περιέργεια στο υπόγειο του σπιτιού του, όπου γεννιόταν μία από τις πρώτες “garage companies” στην Ελλάδα κι …έστηνε αυτί. Παρότι παιδί ακόμη, παρατηρούσε προσεκτικά τα πάντα και έβαζε νοερά τον εαυτό του στη θέση του πατέρα του, ο οποίος έπρεπε να ανταποκριθεί κάθε τόσο σε πιεστικά επιχειρηματικά διλήμματα. Και τα διλήμματα αυτά δεν έλειπαν ποτέ, αφού η εταιρεία της οποίας πλέον ο ίδιος ηγείται ως εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς, ξεκίνησε το 1979 από βαθιά νερά, με ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο, προερχόμενο μάλιστα από δανεικά.

Σήμερα, ο 43χρονος Δημήτρης Λακασάς, περί ου ο λόγος, είναι πρόεδρος της “Olympia Electronics”, η οποία στην πορεία των χρόνων εξελίχθηκε σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην Ευρώπη. Και όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πρώτα εκείνα μαθήματα επιχειρηματικότητας, τού φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμα στη συνέχεια της πορείας του -και στη συνέχιση της πορείας της Olympia.

Τριάντα επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Νίκο Λακασά (πατέρα του Δημήτρη) και τον Παναγιώτη Αρβανιτίδη, η Olympia Electronics, που εδρεύει στη Μεθώνη Πιερίας, είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Έχει εξαγωγική παρουσία σε 72 χώρες, από τη Σουηδία μέχρι τη Νότια Αφρική και από τη Βρετανία μέχρι την Αυστραλία, ενώ προσβλέπει σε συνολικό τζίρο ύψους 50 εκατ. ευρώ το 2025.

Τα συστήματά της, που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα ήδη από το στάδιο της έρευνας, εγκαταστάθηκαν σε χώρες με μεγάλη τεχνολογική παράδοση, όπως η Γερμανία (π.χ., στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης), ενώ η χρήση τους είναι ευρεία στον ευρωπαϊκό Βορρά: ένα στα τέσσερα συστήματα φωτισμού ασφαλείας στη Σουηδία και τη Νορβηγία είναι “made in Greece” και φέρει την υπογραφή της Olympia Electronics, ενώ κατασκευαστές και διαχειριστές ουρανοξυστών στο Ντουμπάι και το Κατάρ επίσης στρέφονται στα …φώτα της βορειοελλαδικής εταιρείας. Για να ικανοποιήσει τη ζήτηση από τις ξένες αγορές, η Olympia ετοιμάζεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2017 επενδύσεις σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις, εμβαδού 6000 τ.μ.

Συναντήσαμε τον Δημήτρη Λακασά στις εγκαταστάσεις του περιπτέρου 1 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου εδρεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως είπε, πάντα συγκινείται όταν βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς στο Περίπτερο 1 στεγάστηκε η δεύτερη συμμετοχή της Olympia Electronics στη ΔΕΘ, εν έτη 1982, όταν ο ίδιος ήταν εννέα ετών και η εταιρεία μια μικρή startup, που τότε ξεκινούσε να βαδίζει στον δρόμο της καινοτομίας. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Λακασάς έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.