Quantcast
Οι ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν στα Βαλκάνια για να γλιτώσουν τα χαράτσια - enikonomia.gr
share

Οι ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν στα Βαλκάνια για να γλιτώσουν τα χαράτσια

δημοσιεύτηκε:

Όλο και περισσότερες εγχώριες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, λόγω αντικινήτρων και εμποδίων, όπως η υπερφορολόγηση, οι υπερβολικές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και η γραφειοκρατία που… περισσεύουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης «κόβει τα φτερά» στους ελάχιστους Ελληνες που, παρά το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, επιλέγουν να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας. Κι αυτό αφού από τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» μόλις 1 στα 4 διεκδικούν χρηματοδότηση.

Στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν πως εκτός από την αλλαγή φορολογικής έδρας, οι εταιρίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναζητούν και άλλες λύσεις ώστε να αποφύγουν τη φορολογική και ασφαλιστική «καταιγίδα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «Μεταξύ άλλων, μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων εταιριών και επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες, μειώνοντας αντίστοιχα τα δηλωμένα εισοδήματα στην Ελλάδα, αναζητούν έμμεσους τρόπους αμοιβής και περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατό τις επίσημες συναλλαγές. Κάποιοι προσφεύγουν ακόμη και σε εικονικά διαζύγια για φορολογικούς λόγους», όπως επισημαίνουν.

Υπερφορολόγηση

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα μεγάλης έρευνας για τη φορολογία σε 155 χώρες που παρουσίασε η PwC. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση (Worldwide Tax Summaries – Corporate Taxes 2015/16), η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις.

Επίσης, αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών: «Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα;», η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση την επεξεργασία στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016. Στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρίες είναι 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%. Παράλληλα, και ο ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν τρεις μονάδες υψηλότερος από το μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

Εισφορές

Κατά την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) το 2016 ήταν σχεδόν 10% μεγαλύτερες από το μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%). Στην Κύπρο οι επιχειρηματίες πληρώνουν μόλις 7,8% επί των ακαθάριστων μισθών, στη Βουλγαρία τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 17,8% μέχρι 18,5% και στην Τουρκία βρίσκονται στο 17,5%.

Συνυπολογίζοντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εκτιμάται πως καλούνται να πληρώσουν ποσοστά της τάξεως του 65% έως 90% των αποτελεσμάτων τους. Αρκεί να αναλογισθεί κάποιος -λαμβάνοντας υπόψη ένα μεσαίο παράδειγμα- ότι για εισόδημα 40.000 ευρώ ενός επιχειρηματία ή ελεύθερου επαγγελματία πρέπει να καταβληθούν σε ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, εισφορές κοινωνικής αλληλεγγύης, τέλη επιτηδεύματος, προκαταβολές κ.λπ. κατά μέσο όρο ύψους 30.000 ευρώ.

Καταθέσεις

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτο είναι πως το χρονικό διάστημα 2008-2016 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 46,1%, ενώ στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 74,2% και στη Ρουμανία κατά 50,5%. Ειδικότερα, το 2015 που η Ελλάδα… φλέρταρε με την έξοδο από την ευρωζώνη οι καταθέσεις σημείωσαν «βουτιά» 23%, στη Βουλγαρία, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 10% και στη Ρουμανία κατά 8%.

Ερωτήσεις Ν.Δ.

Με αυτά τα δεδομένα, 47 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Ποιες οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στο εξωτερικό ετησίως τα τελευταία χρόνια; Πώς θα αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η οικονομία; Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να βελτιώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το φορολογικό καθεστώς; Ποια δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις αδειοδοτήσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων μπορούν να καταργηθούν ή να καλύπτονται ενδοϋπηρεσιακά; Πώς θα επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας;

Πρώτοι υπογράφοντες των παραπάνω που κατατέθηκαν στην Βουλή είναι η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ., Ντ. Μπακογιάννη, και οι αναπληρωτές Β. Μπασιάκος και Χ. Δήμας.

ΕΣΠΑ

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, στη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα» υποβλήθηκαν 5.626 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά, μόλις 1.526 συμπεριλαμβάνονται στον προσωρινό κατάλογο των δυνητικών δικαιούχων της δράσης. Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση θα ενισχυθεί οικονομικά 1 στις 4 προτάσεις.

Σημειώνεται πως απορρίφθηκαν 3.903 επιχειρηματικά σχέδια, μεταξύ άλλων λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, λόγω βαθμολογίας ή/και προϋπολογισμού κάτω του ορίου, και ακόμη 197 προτάσεις που δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής.

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • ΧώραΣυντελεστής επί των κερδών
  • Ελλάδα 29%
  • Βουλγαρία 10%
  • Κύπρος 12,5%
  • Ρουμανία 16%
  • Τουρκία 20%

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.