Quantcast
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από τους εργοδότες - enikonomia.gr
share

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από τους εργοδότες

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019 θα πρέπει οι εργοδότες που αμείβουν τους εργαζόμενους τους με τον κατώτατο μισθό να περάσουν τη μεταβολή των αποδοχών στο σύστημα «Εργάνη».

Σημειώνεται ότι, οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 11.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου τη σχετική εγκύκλιο με τις οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού και του νέου κατώτατου ημερομισθίου.

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει το εξής:

-Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 650 ευρώ.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 29,04 ευρώ. .

-Ο νέος κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2019 για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση.

-Διατηρείται το καθεστώς ως έχει από το 2012 των ήδη διαμορφωμένων προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας χωρίς τις ηλικιακές διακρίσεις. Δηλαδή ο μισθός προσαυξάνεται με 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

-Οι προσαυξήσεις ισχύουν μόνο για την συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Δηλαδή οι 3ετίες που είχαν διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούνται και αυξάνονται. Αντίθετα όσοι έχουν προσληφθεί μετά την 14η Φεβρουαρίου του 2012 ή είχαν λιγότερα από τρία χρόνια προϋπηρεσίας έως τότε, δεν δικαιούνται σήμερα την προσαύξηση των 3ετιών, αλλά τον βασικό μισθό των 650 ευρώ ή το ημερομίσθιο των 29,04 ευρώ.

-Οι 3ετίες παραμένουν «παγωμένες». Δηλαδή έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% παραμένει σε αναστολή η προσαύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.