Quantcast
H Φραγκφούρτη παλεύει για να διατηρήσει τη σημασία της - enikonomia.gr
share

H Φραγκφούρτη παλεύει για να διατηρήσει τη σημασία της

δημοσιεύτηκε:

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος της πόλης το μυαλό πάει αμέσως στον σχετικά νεόδμητο ουρανοξύστη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα ψηλά κτήρια άλλων τραπεζών.

Η Φραγκφούρτη είναι και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέντρα στον κόσμο.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο μέλλον, όταν συγχωνευτεί το Γερμανικό Χρηματιστήριο με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).


Η Φραγκφούρτη ενώπιον του διεθνούς ανταγωνισμού

Θα έλεγε κανείς ότι οι αγοροπωλησίες σε ένα χρηματιστήριο δεν μπορούν να επηρεάσουν τη σημασία του ως χρηματιστηριακού χώρου.

Όμως αυτό δεν συμβαίνει με την Φραγκφούρτη, που απειλείται να μείνει πολύ πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Φαίνεται και από μια τελευταία έρευνα του Global Financial Centres Index, που έγινε ανάμεσα σε 2.500 επιχειρήσεις της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κοινότητας. Στην πρώτη θέση έρχεται το Λονδίνο, το οποίο ακολουθεί από πολύ κοντά η Ν. Υόρκη.

Σε αυτή την έρευνα η Φραγκφούρτη έχει πέσει 4 θέσεις πιο χαμηλά και είναι πίσω από πόλεις όπως το Λουξεμβούργο, το Ντουμπάι, τη Σαγκάη, τη Βοστώνη ή το Τορόντο. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η 18η θέση είναι τιμητική. Αλλά κανείς στη γερμανική μεγαλούπολη δεν θέλει να χάσει το κέφι του μετά από αυτήν την κατρακύλα, και ίσως δεν χρειάζεται κιόλας. Διότι υπάρχουν δεδομένα που λειτουργούν εξισορροπητικά.


Για παράδειγμα, η Φραγκφούρτη στην Ευρώπη είναι πόλη –μαγνήτης για τις τράπεζες, 161 τον αριθμός μεταξύ των οποίων οι 40 είναι γερμανικές. Το ότι δεν είναι 400, όπως πριν από χρόνια, είναι απότοκο της δημοσιονομικής κρίσης.

Αλλά και αποτέλεσμα του εξορθολογισμού στον τραπεζικό τομέα. Η Commerzbank εξαγόρασε τη Dresdner Bank, ενώ η βαυαρική Hypothekenbank συγχωνεύτηκε με την Vereinsbank και έγινε η HypoVereinsbank. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες.


Καλές προοπτικές

Μια άλλη αιτία είναι τα χαμηλά επιτόκια και το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο τραπεζικός κλάδος αναζητεί γενικότερα ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο και αυτό σημαίνει λιγότερες επενδυτικές τράπεζες.

Αντ΄ αυτού πληθαίνουν τα συμβουλευτικά ιδρύματα, σε αυτόν τον τομέα η Φραγκφούρτη κατέχει εδώ και καιρό στην πρωτιά.

Παρατηρούνται συγχωνεύσεις και επιχειρηματικές εξαγορές και πολλές γερμανικές εταιρείες προετοιμάζουν την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο. Τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται μόνο από τράπεζες, αλλά και από επιχειρήσεις με παρόμοιες δραστηριότητες στον τεχνολογικό τομέα, τις λεγόμενες Fintechs, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια το τελευταίο διάστημα.

Το Γερμανικό Χρηματιστήριο θέλει να κατακτήσει αυτήν την νέα αγορά, έτσι ώστε η Φραγκφούρτη να γίνει ο κεντρικός τόπος για τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μέχρι τότε ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Η Ζυρίχη διεκδικεί και αυτή τη θέση της Μέκκας των Fintechs, το Λονδίνο είναι ήδη.

Σε γενικές γραμμές η Φραγκφούρτη δεν χρειάζεται να κρύβεται. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν παγκόσμιο χρηματιστηριακό κέντρο.

Με την ΕΚΤ, την Commerzbank, με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, την Ευρωπαϊκή Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και το ίδιο το Γερμανικό Χρηματιστήριο, που έρχεται στην 4η θέση, μια θέση πριν το Λονδίνο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να αναβαθμίσει τη θέση του.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.