Quantcast
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 16 μηνών ο σύνθετος PMI τον Μάιο - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 16 μηνών ο σύνθετος PMI τον Μάιο

δημοσιεύτηκε:

Σταθερός παρέμεινε σε γενικές γραμμές ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η ισχυρή επιτάχυνση κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ήταν προσωρινή.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, υποχώρησε στο 52,9 από το 53,0 του Απριλίου, παραμένοντας ουσιαστικά σταθερός αν και στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 53,2.

«Είναι μια απογοητευτική εικόνα. Υπάρχουν κάποια σημεία ανάπτυξης, αλλά οι παραγωγοί σε όλη τη ζώνη αντιμετωπίζουν δυσκολίες», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη Markit.

Ενώ ο βασικός δείκτης παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ο δείκτης που αποτυπώνει τις τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις παρέμεινε κάτω από το επίπεδο αυτό, στις 49,0 μονάδες, αν και υψηλότερα από τις 48,3 του περασμένου μήνα.

Παρόλο που μειώθηκαν οι τιμές, η αύξηση των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε και δεν υπήρξε ανάκαμψη στη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών. Στην έρευνα του Reuters, ο σχετικός δείκτης αναμενόταν να ανέλθει στο 53,3, αλλά ο PMI διατηρήθηκε σταθερός στο 53,1 του Απριλίου.

Ο PMI για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε στο 51,5 από το 51,7, έναντι 51,9 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο 52,4 από το 52,6.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.