Quantcast
Κίνα: Άνοδος των άμεσων ξένων επενδύσεων στο β' τρίμηνο - enikonomia.gr
share

Κίνα: Άνοδος των άμεσων ξένων επενδύσεων στο β’ τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (foreign direct investment, FDI) στην Κίνα θα αυξηθούν περίπου 4% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του Κρατικού Κέντρου Πληροφοριών. Η αντοχή της κινεζικής οικονομίας, οι εύρωστες υποδομές και η τεράστια αγορά της θα συνεχίσουν να προσελκύουν ξένους επενδυτές, αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, η Κίνα έχει μειώσει το όριο για τις ξένες επενδύσεις και προωθεί επίσης μεταρρυθμίσεις για το περαιτέρω άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, αναφέρει η έκθεση. Προβλέπει, ωστόσο, ότι ορισμένοι παράγοντες είναι πιθανό να περιορίσουν σε χαμηλά επίπεδα την αύξηση των ξένων επενδύσεων, όπως η περαιτέρω ανατίμηση του γιουάν καθώς και το αυξανόμενο κόστος και η φθίνουσα κερδοφορία στις βιομηχανίες έντασης εργασίας της Κίνας.

Στο πρώτο 7μηνο του 2016, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 4,3% σε ετήσια βάση έναντι 5,1% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η έκθεση προβλέπει ότι οι επενδύσεις από την Κίνα προς το εξωτερικό θα αυξηθούν περισσότερο από 20% στο δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος από τις εγχώριες εταιρείες και του χαμηλότερου κόστους επένδυσης, εν μέσω μίας υποτονικής παγκόσμιας οικονομίας.

Η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων και η ενίσχυση των περιορισμών για εισερχόμενες επενδύσεις σε ορισμένες χώρες θα δημιουργήσουν δυσκολίες για τις επενδύσεις από την Κίνα στο εξωτερικό, σημειώνεται στην έκθεση. Οι εξερχόμενες κινεζικές άμεσες επενδύσεις εκτοξεύθηκαν στο πρώτο 7μηνο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 61%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.