Quantcast
Ο λαϊκισμός φρενάρει την ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Ο λαϊκισμός φρενάρει την ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Στο νέο World Economic Outlook του ΔΝΤ, την εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο προειδοποιεί για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Μπορεί η πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη 3,1% για φέτος και 3,4% για το 2017 να μην αναθεωρήθηκε επί τα χείρω, ωστόσο αυτό κατέστη δυνατό μόνο χάρη στις επιδόσεις κάποιων αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες εξισορρόπησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και επειδή οι επιπτώσεις του Brexit δεν ήταν μέχρι στιγμής τόσο σοβαρές όσο είχε εκτιμηθεί, επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Στην έκθεση αυτή αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της το νέο φύλλο της Süddeutsche Zeitung.

Με τίτλο «Ο λαϊκισμός φρενάρει την ανάπτυξη» η εφημερίδα του Μονάχου γράφει ότι «ο πολιτικός λαϊκισμός, η οικονομική απομόνωση και η συνολική κριτική κατά της παγκοσμιοποίησης εξελίσσονται παγκοσμίως σε σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το ΔΝΤ…».

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Θα πρέπει να προσέχει κανείς να μην βάζει τους πάντες και τα πάντα στο ίδιο τσουβάλι: τον Τραμπ και τον Σάντερς, τη Λεπέν και τον Τσίπρα, την Πέτρι και την Βάγκενκνεχτ. Η δεξιά δεν το ίδιο με την αριστερά και ο οικονομικός εθνικισμός δεν είναι το ίδιο με την καλώς εννοούμενη κριτική της παγκοσμιοποίησης».

Με αφορμή την έκθεση του Ταμείου η εφημερίδα στηλιτεύει «τις προσπάθειες δεξιών και αριστερών λαϊκιστών» που, όπως γράφει, επιχειρούν «να γυρίσουν το ρολόι πίσω.

Όποιος πιστεύει ότι η ευημερία και η οικονομική ισχύς στο εσωτερικό αυξάνονται χτίζοντας τείχη, επανεισάγοντας δασμούς και ‘φέρνοντας πίσω στην πατρίδα’ δουλειές (σ.σ. κατά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ), θα θέσει σε κίνηση ένα καθοδικό σπιράλ δράσης και αντίδρασης, το οποίο θα καταλήξει αναγκαστικά σε ύφεση και ανεργία παγκοσμίως. Το ίδιο θα πετύχει και όποιος διαλύει οικονομικά μπλοκ, παραιτείται από κοινά νομίσματα και σταματά τη μετανάστευση σε κράτη με κοινωνίες που γερνούν», σχολιάζει η SZ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.