Quantcast
Οι 100 δύσκολες μέρες του Μακρόν: Επιλογή πρωθυπουργού και υπουργών, επαφές στο Βερολίνο και μετά πάλι... κάλπες - enikonomia.gr
share

Οι 100 δύσκολες μέρες του Μακρόν: Επιλογή πρωθυπουργού και υπουργών, επαφές στο Βερολίνο και μετά πάλι… κάλπες

δημοσιεύτηκε:

Στις 14 Μαΐου θα ορκιστεί Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμανουέλ Μακρόν, παραλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας από τον Φρανσουά Ολάντ την κυβέρνηση του οποίου υπηρέτησε από το πόσο του υπουργού Οικονομικών.

Μία μέρα αργότερα ο νέος ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων θα ανακοινώσει και το όνομα του εκλεκτού του για τη θέση του πρωθυπουργού.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες, ο νέος Πρόεδρος θα έχει αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσει: Βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, επιλογή νέου πρωθυπουργού, η σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου και η σχέση του με το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ.

Μέσα στο καλοκαίρι, ο Γάλλος Πρόεδρος σκοπεύει να κάνει μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να προτείνει «ένα σχέδιο πορείας για την ερχόμενη πενταετία».

Στις 25 του μήνα ο Ε. Μακρόν θα συμμετέχει στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα συναντήσει και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ.

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είναι κρίσιμες για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ελπίζει ότι το κόμμα του «Δημοκρατία Εμπρός» (ανακοινώθηκε μόλις χθες η επίσημη μετονομασία του Κινήματος Εμπρός), στην πρώτη του εμφάνιση σε εθνικό επίπεδο θα καταφέρει να αποσπάσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο νέος γάλλος Πρόεδρος θα έχει πρόβλημα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού. Ένα από αυτά ο Ρισάρ Φεράν, γενικός γραμματέας του κόμματος του Μακρόν και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Διατηρεί κεντρώο προφίλ και θεωρείται έντιμος ενώ παλιότερα διετέλεσε στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή του Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει αυξήσει τις επαφές του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπαϊρου όμως δύσκολα θα κερδίσει την ψήφο της Δεξιάς ενώ αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι «δεν είναι πάντα χρήσιμος για τον Μακρόν».

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας κοιτάει, έτσι, και πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν το «ναι» των Ρεπουμπλικανών.

Ξαβιέ Μπερτράν και Εντουάε Φιλίπ (πρώην δήμαρχος Χάβρης) είναι πολιτικοί που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να πάρουν το χρίσμα.

Είναι πάντως πιθανόν, την προσεχή Δευτέρα ο Μακρόν να προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού, μία γυναίκα.

Η πρώην υφυπουργός Μεταφορών Αν Μαρί Ιντράκ και η ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ είναι ονόματα που εξετάζονται.

Οι άνθρωποι του Μακρόν

Παράλληλα ο Μακρόν πρέπει να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργικό του συμβούλιο. Ο ίδιος χαρακτήρισε «κομάντος» τους 15 υπουργούς (μειώθηκαν από 18) θέλοντας να δείξει τη σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο ρόλο.

Η σχέση με το Βερολίνο

Η πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του νέου προέδρου της Γαλλίας θα είναι το Βερολίνο. Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης και όχι μόνο θα είναι στραμμένα στο πρώτο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, αφού όλοι ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις τους είναι τόσο καλές, που θεωρούν ότι το Βερολίνο πανηγύριζε με την εκλογή του.

Η DW αναφέρει άλλωστε ότι η Μέρκελ αισθάνεται περισσότερο σίγουρη ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Ο Μακρόν θα πρέπει να διαψεύσει όλους όσους του ασκούν δριμύτατη κριτική.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.