Quantcast
Το Πεκίνο προειδοποιεί εναντίον ενός εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον - enikonomia.gr
share

Το Πεκίνο προειδοποιεί εναντίον ενός εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον

δημοσιεύτηκε:

Το Πεκίνο προειδοποίησε σήμερα ότι κανένας δεν θα βγει νικητής από έναν «εμπορικό πόλεμο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την έναρξη μιας διαδικασίας για τις πρακτικές της Κίνας στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Τραμπ θα ζητήσει με μνημόνιό του προς τον αμερικανό Αντιπρόσωπο για θέματα εμπορίου (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να εξετάσει αν υπάρχει βάση για να αρχίσει μια έρευνα σχετικά με τις μεταβιβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που επιβάλλονται από τις κινεζικές αρχές στις αμερικανικές επιχειρήσεις, έκαναν γνωστό το Σάββατο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Μια τέτοια έρευνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι έναν χρόνο και να οδηγήσει σε κυρώσεις ή σε ανταποδοτικά μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε πως κάθε μέλος του ΠΟΕ οφείλει να σέβεται τους κανόνες του οργανισμού.

«Δεν είναι δυνατόν να έχει μέλλον η κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου. Κανένας δεν θα έβγαινε νικητής, θα δημιουργούσε μόνο χαμένους», επέμεινε η Χουά στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον δεύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας μετά την ΕΕ, όμως οι τριβές μεταξύ των δύο δυνάμεων πολλαπλασιάζονται.

Η νέα διαδικασία θα προστεθεί έτσι ενδεχομένως στις πολυάριθμες έρευνες που έχουν ήδη αρχίσει εναντίον της Κίνας στον εμπορικό τομέα, ιδιαίτερα στη χαλυβουργία.

«Πιστεύω πως η Κίνα και οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για τη σταθερή ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (…) στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», υπογράμμισε η Χουά Τσουνγίνγκ.

«Το πρόβλημα της κορεατικής χερσονήσου και το σινοαμερικανικό εμπόριο δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους και δεν θα ήταν αρμόζον να χρησιμοποιηθεί το ένα από τα θέματα αυτά για να ασκηθεί πίεση στο δεύτερο», υπογράμμισε επίσης η Χουά Τσουνγίνγκ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.