Quantcast
Αιματηρό δημοψήφισμα στην Καταλονία - Πρωτοφανείς σκηνές βίας και εκατοντάδες τραυματίες - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ - enikonomia.gr
share

Αιματηρό δημοψήφισμα στην Καταλονία – Πρωτοφανείς σκηνές βίας και εκατοντάδες τραυματίες – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομικούς και βίαια επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, κατά τη διάρκεια του σημερινού απαγορευμένου δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας.

Οι Καταλανοί ψηφοφόροι σχημάτισαν ουρές από νωρίς στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν, παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη. Ωστόσο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί, συγκρούστηκαν μαζί τους, σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να ψηφίσουν.

“Βροχή” έπεσαν οι πλαστικές σφαίρες εναντίον όσων ήθελαν να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με τις εικόνες αιμόφυρτων πολιτών όλων των ηλικιών να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

“Ξαφνικά η αστυνομία μας επιτέθηκε με βάρβαρο τρόπο. Μας χτυπούσαν με κλομπ, ασπίδες, πλαστικές σφαίρες” ανέφερε ένας Καταλανός.

Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σ’ όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε και ένα βίντεο στο όποιο φαίνονται αστυνομικοί να επιτίθενται κατά Καταλανών πυροσβεστών.

“Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του”, τόνισε απόψε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάστηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας, λέγοντας ότι ήταν ένας “δρόμος που οδηγεί στο πουθενά”.

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία. Οι δυνάμεις της τάξης “έκαναν το καθήκον τους και σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης”, η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. “Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια “αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (…) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία”.

Παράλληλα ζήτησε να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για να συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου από την πλευρά της, χαρακτήρισε “δειλό” τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Παράλληλα τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία,

“Ξεπέρασε όλα τα όρια, είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (…) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos”, τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, ο οποίος έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τον Ραχόι, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. “Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ”, δήλωσε ο επικεφαλής των Καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει “τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας”.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο Καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι “οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία”.

“Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια”, δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο κατηγόρησε τον Κάρλες Πουτζεμόντ για ό,τι συμβαίνει στην Καταλονία.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι Πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ό,τι συνέβη, αλλά και ενδέχεται να συμβεί στην Καταλονία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκλεισε 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους που προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί επιχείρησαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τη Βαρκελώνη:

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

“Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν”, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.

Συγκλονιστικό βίντεο: Καταλανοί αστυνομικοί κλαίνε προστατεύοντας τους διαδηλωτές

Ένα βίντεο που συγκλονίζει, έφεραν στο φως της δημοσιότητας ισπανικά και διεθνή ΜΜΕ από την Καταλονία.

Πρόκειται για ένα βίντεο, στο οποίο φαίνονται Καταλανοί αστυνομικοί στην μικρή πόλη Βιέλια να ξεσπούν σε κλάματα έχοντας δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για τους πολίτες και παρακούοντας τις εντολές για βίαιη καταστολή.

Οι αστυνομικοί κλαίνε ακούγοντας τα συνθήματα των διαδηλωτών, τους οποίους προστατεύουν.

Δείτε το βίντεο από τον Independent:

Περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας: Από σήμερα κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε το δικό μας κράτος

Έτοιμος να προχωρήσει στην απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία και στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της παρουσιάστηκε σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Καταλούνια της Βαρκελώνης ο περιφερειακός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόν.

«Σήμερα κερδίσαμε πολλά δημοψηφίσματα, από σήμερα κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε το δικό μας κράτος», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας

«Οι Καταλανοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Οι Ισπανοί παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ΕΕ και ο κόσμος είδε το απολυταρχικό πρόσωπο του ισπανικού κράτους», είπε ακόμη ο κ. Πουτζεμόντ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας η η καταλανική κυβέρνηση ανέφερε σε tweet στον επίσημο λογαριασμό της τα αποτελέσματα του κυριακάτικου δημοψηφίσματος που βάφτηκε με αίμα έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία που προερχόταν κυρίως εκτός Καταλονίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Καταλονίας, στις κάλπες προσήλθαν 2.262.424 άτομα εκ των οποίων τα 2.020.144 ψήφισαν «ναι» για την ανεξαρτησία της επαρχίας. Η θετική ψήφος συγκέντρωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο 90,09%, ενώ «όχι» ψήφισαν 176.566 πολίτες.

Δείτε το tweet της καταλανικής κυβέρνησης:

Πηγή πληροφοριών: enikos.gr – ΑΠΕ – ΜΠΕ, Independent, Guardian

Πηγή φωτογραφιών: ΑΡ, Twitter, ccma.cat/tv3/


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.