Quantcast
ΗΠΑ: Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι αλλαγές στα έντυπα παρακράτησης φόρου εισοδήματος - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι αλλαγές στα έντυπα παρακράτησης φόρου εισοδήματος

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν υπερασπίστηκε το υπουργείο του έναντι καταγγελιών των Δημοκρατικών για “πολιτικοποίηση” μιας διαδικασίας στο τμήμα εσόδων του (Internal Revenue Office – IRS) μεταδίδει το CNN.

“Νομίζω ότι αυτή είναι μία άλλη γελοία κατηγορία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες των Δημοκρατικών.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την δημοσιοποίηση επικαιροποιημένης φόρμας παρακράτησης φόρου εισοδήματος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ και του IRS που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να εκτιμήσουν τα οικονομικά μεγέθη στις φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων τους. Οι αλλαγές στα σχετικά έντυπα (withholding tables) δρομολογούνται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ισχυρίζονται ότι με την υλοποίηση των αλλαγών το IRS υπέκυψε στις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ προκειμένου να γίνει άμεση επιστροφή φόρων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη μεριά οι φορολογούμενοι είναι πιθανό να εκτεθούν σε μεγαλύτερα ποσοστά φορολόγησης για το 2019.

Το υπουργείο των Οικονομικών θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του για μείωση του φόρου κατά 4.000 δολάρια για μία συγκεκριμένη κατηγορία νοικοκυριών, υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί Ρον Γουάιντεν (γερουσιαστής από το Όρεγκον) και Ρίτσαρντ Νιλ (μέλος της Βουλής των Αντιπρόσωπων) σε επιστολή τους, προς τον υπεύθυνο του IRS Ντέιβιντ Κούτερ. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επισπεύσει χρονικά την διαδικασία, πιέζοντας το IRS να προχωρήσει στην αλλαγή του παραπάνω εντύπου για τα έσοδα των εργαζομένων και την παρακράτηση φόρου, που κάνουν οι επιχειρήσεις.

“Έχουμε ανθρώπους που έχουν εργαστεί πολύ προσεχτικά για το ζήτημα αυτό. Ο στόχος μας είναι να μην υπάρχουν φορολογούμενοι στους οποίους έχουν γίνει υψηλότερες παρακρατήσεις και οποίοι έχουν να λαμβάνουν επιστροφές φόρου στο τέλος της χρονιάς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. “Ενθαρρύνουμε ενεργά τους φορολογούμενους και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να καταλάβουν πως θα υπολογίσουν τους φόρους τους, όταν το σύστημα λειτουργήσει. Θα συνεργαστούμε με τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Με τις εταιρίες, θα διοργανώσουμε σεμινάρια, ώστε οι παρακρατήσεις εισοδήματος να είναι αυτές που πραγματικά αναλογούν ” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, στην επιστολή τους, οι Γουάιντεν και Νιλ τονίζουν ότι η δραστική μείωση των παρακρατήσεων εισοδήματος αποτελεί: “ουσιαστικό πρόβλημα που θα προκαλέσει αδικαιολόγητες δυσκολίες.” Ωστόσο, οι δύο Δημοκρατικοί δεν γνωστοποίησαν άμεσες αποδείξεις για τον ισχυρισμό τους σχετικά με την παρέμβαση της κυβέρνησης στο IRS. Από την άλλη μεριά, στηρίζουν την ανησυχία τους (μερικώς) στο γεγονός ότι ο Κούτερ που ασκεί τα καθήκοντα του προσωρινού επιτρόπου του IRS ασκεί διπλή αρμοδιότητα. Παράλληλα με την επίβλεψη του συστήματος συλλογής φόρων, ο Κούτερ, είναι και υφυπουργός, αρμόδιος για την φορολογική πολιτική στο ΥΠΟΙΚ. Στην θέση αυτή, είναι πολιτικά διορισμένος.

Αποφεύγοντας να ασκήσει κριτική στις ενέργειες του Κούτερ, ένα στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τόνισε ότι ο διπλός ρόλος που του έχει ανατεθεί δεν αντιπροσωπεύει το ιδανικό: “Ο Κούτερ κάνει θαυμάσια δουλειά στα διπλά καθήκοντά του. Ωστόσο, χρειαζόμαστε έναν επίτροπο πλήρους απασχόλησης στο IRS, σε αυτόν τον κρίσιμο χρόνο και καθώς εφαρμόζεται ο νέος νόμος. Χρειαζόμαστε κάποιον που να έχει μία μόνο δουλειά,” τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Η άσκηση των διπλών καθηκόντων δεν συμβαδίζει πάντα και δεν θα έπρεπε να συμβαδίζει. Το IRS πρέπει να είναι επικεντρωμένο στην εφαρμογή του νόμου, ενώ το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να έχει μία ευρύτερη οπτική ως προς τις πολιτικές που εφαρμόζονται, αλλά και την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Στην επιστολή τους, τα δύο στελέχη των Δημοκρατικών υποστηρίζουν ότι το IRS στερείται ανεξαρτησίας, ενώ τελεί υπό μια πολιτικά οριοθετημένη ηγεσία. Παράλληλα, ζητούν από το αρμόδιο γραφείο εποπτείας (Government Accountability Office) να επιμεληθεί και να διορθώσει τις φόρμες παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, αποφασίζοντας εάν αυτές προστατεύουν εκατομμύρια Αμερικανών φορολογουμένων από το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με “εκπλήξεις” κατά την διαδικασία κατάρτισης των τελικών φορολογικών τους δηλώσεων, το 2019.

Ο Μνούτσιν είπε ότι θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο. “Έχουμε εξετάσει την κατάσταση προσεχτικά επί τη βάσει των δεδομένων παρακράτησης εισφορών της προηγούμενης χρονιάς, ποσοστό 76% των φορολογουμένων είχαν παρακρατήσεις και δικαιούνται επιστροφές στα τέλη του χρόνου. Αναμένουμε ότι και με τις νέες φόρμες παρακράτησης εισοδήματος δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο παραπάνω ποσοστό,” τόνισε ο ίδιος.

Πηγή Πληροφοριών: CNN – AΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.