Quantcast
Κίνα: Νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα - enikonomia.gr
share

Κίνα: Νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

δημοσιεύτηκε:

Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε σήμερα τα επιτόκιά της, για έκτη φορά σε διάστημα μικρότερο ενός έτους, και μείωσε ξανά το ποσοστό υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη στην επιβραδυνόμενη οικονομία της.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (όπως είναι η ονομασία της κεντρικής τράπεζας), ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι από τις 24 Οκτωβρίου μειώνει το επιτόκιο των δανείων της για ένα έτος κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35%. Το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%.

Το ποσοστό υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, στο 17,5% για τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ οι τράπεζες που χορηγούν δάνεια σε αγροτικές εταιρείες και μικρές εταιρείες έλαβαν επιπλέον μείωση 50 μονάδων βάσης στο ποσοστό υποχρεωτικών διαθεσίμων.

Η κεντρική τράπεζα ακολουθεί την πιο επιθετική πολιτική νομισματικής χαλάρωσης από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09,, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να υποχωρήσει φέτος σε χαμηλό 25 ετών, κάτω από το 7%.

Παράλληλα, πάντως, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (όπως είναι η ονομασία της κεντρικής τράπεζας) κατήργησε το πλαφόν στα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, σε μία κίνηση μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που πολλοί θεωρούν απαραίτητη για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Η μεταβολή αυτή, την οποία είχε υποσχεθεί εδώ και μήνες το Πεκίνο, θα επιτρέψει θεωρητικά στις τράπεζες να τιμολογούν τα δάνεια ανάλογα με τους κινδύνους τους και θα άρουν μία στρέβλωση στην τιμολόγηση των πιστώσεων, την οποία πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οδηγεί σε κακές επενδύσεις.

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.