Quantcast
Οι 21 "παγίδες" της φετινής φορολογικής δήλωσης - enikonomia.gr
share

Οι 21 “παγίδες” της φετινής φορολογικής δήλωσης

δημοσιεύτηκε:

Νέο φορολογικό τοπίο διαμορφώνουν για τα ζευγάρια, για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, τους φοιτητές, αλλά και για όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb), τα φετινά έντυπα της φορολογικής δήλωσης

Το νέο έντυπο Ε1 μπορεί να μην έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περσινό πλην όμως, δεν απουσιάζουν οι παγίδες με τα τεκμήρια, το πλαστικό χρήμα, ανείσπρακτες αποδοχές και ενοίκια κ.α.
Η ηλεκτρονική πύλη για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου για να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους.
Τα σημεία των φετινών δηλώσεων που χρήζουν σημασίας είναι τα εξής:

1. Μια κοινή φορολογική δήλωση, δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Από φέτος κάθε σύζυγος θα έχει το δικό του εκκαθαριστικό. Στην κοινή φορολογική δήλωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
2. Ζευγάρια με ξεχωριστή δήλωση. Οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστή δήλωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους αυτή σε ηλεκτρονική εφαρμογή που ήδη λειτουργεί στο Taxisnet το αργότερο μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Στον πίνακα Ι του Ε1, στα στοιχεία φορολογουμένου έχει προστεθεί νέο πεδίο για τη χωριστή δήλωση συζύγων. Όσοι επιλέξουν το φορολογικό “διαζύγιο” θα πρέπει να κλικάρουν πάνω στην ένδειξη ΝΑΙ και να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ της συζύγου.
3. Χωριστές δηλώσεις χωρίς γνωστοποίηση στο Taxisnet. Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης της διακοπής φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της ΔΟΥ.
4. Σύμφωνο συμβίωσης: τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης , στην περίπτωση που ενημερώσουν το Μητρώο της εφορίας δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.
5. Κάτοικοι εξωτερικού. Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31-12-2019.
6. ‘Εντυπο Ε3 ανηλίκου. Η δήλωση του γονέα με το Ε3 του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.
7. Πτώχευση: Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μια δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για τα εισοδήματα από την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μια δήλωση από τον πτωχό για τα τυχόν εισοδήματα από τη μη πτωχευτική περιουσία ηλεκτρονικά.
8. Δηλώσεις με επιφύλαξη: οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
9. Αναδρομικά: τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά αγαθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
10. Ειδικά μισθολόγια: οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 αναδρομικά ποσά, θα κληθούν να πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2- 10%.
11. Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb): Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2. Επιλέγοντας τον κωδικό 61 θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
12. Τέλος επιτηδεύματος: διευρύνεται ο αριθμός φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες- μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.
13. Φοιτητική κατοικία: όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εφόσον το 2018 απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους εισόδημα θα φορτωθούν με το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας με κίνδυνο να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.
14. Δαπάνες με πλαστικό χρήμα: στους κωδικούς 049-050 αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e- banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου των 1.900- 2.000 ευρώ.
15. Ανείσπρακτες αποδοχές: στην περίπτωση αυτή ο μισθωτός φορολογούμενος που διαθέτει βεβαίωση αποδοχών εργοδότη από την οποία δεν προκύπτει ο διαχωρισμός του εισοδήματος από ανείσπρακτες αποδοχές στα έτη που ανάγονται, δύναται να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για την φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων κατ’ έτος.
16. ΑΦΜ: η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών.
17. Νέοι 18 ετών και άνω: όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2018 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση. Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.
18. Μισθοί- συντάξεις: τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί πρέπει να κάνετε δήλωση με επιφύλαξη.
19. Φιλοξενούμενοι: οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007- 008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν, όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018. Έτσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.
20. Προστατευόμενα παιδιά- εξαρτώμενα μέλη: τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά, καθώς και τα μέλη της οικογένειας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και τον ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
21. Τεκμήρια: προσοχή στα τεκμήρια. Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους, όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών, για τις οποίες όμως, αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.