Quantcast
Φορολογικό νομοσχέδιο: "Κλειδώνουν" την ερχόμενη εβδομάδα όλες οι αλλαγές - enikonomia.gr
share

Φορολογικό νομοσχέδιο: “Κλειδώνουν” την ερχόμενη εβδομάδα όλες οι αλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Οκτωβρίου, είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 72 άρθρα για τη φορολογία εισοδήματος, χωρίς να αποκλείεται αυτά να αυξηθούν, εφόσον αποφασισθεί να προστεθούν και οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα.

Όλες οι αλλαγές που προωθούνται αναμένεται να κλειδώσουν στα δύο ραντεβού που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα – Δευτέρα και Τετάρτη – ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Αν και φαίνεται ότι οι θεσμοί και η Αθήνα έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν στις αλλαγές που θα γίνουν, δεν έχουν υπολογίσει ακόμη το κόστος των μέτρων και πόσο αυτά θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:

1. Αφορολόγητο όριο εισοδήματος: Παραμένει στα επίεπδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατά κύριο επ’αγγελμα αγρότες.

2. Μισθωτοί με παιδιά: Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

3. Φορολογική κλίμακα: Ο εισαγωγικός συντελεστής 22% μειώνεται στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Διατηρούνται οι ίδιοι συντελεστές για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

4. Αγρότες: Φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.

5. ΦΠΑ ακινήτων: Τριετής αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών.

6. Αναβάθμιση κατοικίας: Έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.

7. Φόρος υπεραξίας: Τριετές “πάγωμα”.

8. Μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις στο 24% από 28% για τα κέρδη του 2019.

9. Μείωση φόρου για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2019 στο 5% από 10%.

10. Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.