Quantcast
"Ξεκλειδώνουν" από το 2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις - Τι θα γίνει με όσους έχουν προσωπική διαφορά - enikonomia.gr
share

“Ξεκλειδώνουν” από το 2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις – Τι θα γίνει με όσους έχουν προσωπική διαφορά

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές «ανάσες» θα αρχίσουν να παίρνουν από το 2023 οι συνταξιούχοι, καθώς τότε αναμένεται να βγουν από τον… πάγο οι αυξήσεις στις συντάξεις.
Μεγάλοι κερδισμένοι αναμένεται να είναι και όσοι δεν έλαβαν αυξήσεις και αναδρομικά με βάση τον πρόσφατο νόμο Βρούτση, ο οποίος μεταβάλλει προς τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

Πρόκειται για περίπου 500.000 παλαιούς συνταξιούχους που δεν είδαν το χρώμα του χρήματος επειδή είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4670/2020 προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά μόνο αν υπερκαλύπτουν την προσωπική τους διαφορά.
Οι συγκεκριμένοι μετά τον επανυπολογισμό δεν πήραν πραγματική αλλά λογιστική αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι κατάφεραν είτε να μειώσουν είτε να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους. Έτσι, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για να δουν τις πρώτες αυξήσεις το 2023, οι οποίες θα προκύψουν πάντα βάσει του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr.

Συγκεκριμένα, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο από 1 Ιανουαρίου 2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Έτσι, σε περίπτωση που το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.
Ένας συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ με 38 έτη ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου λαμβάνει σύνταξη 910 και προσωπική διαφορά 96 ευρώ. Συνολικά, η σύνταξη του ανέρχεται σε 1006 ευρώ, ενώ μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η σύνταξη, εθνική και ανταποδοτική, θα φτάσει στο σύνολο της τα 1006 ευρώ με την λογιστική αύξηση να προσεγγίζει τα 93 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει υπόλοιπο τρία ευρώ από την προσωπική διαφορά και με την πρώτη αύξηση του 2023 η προσωπική διαφορά θα εξαλειφθεί πλήρως και σύνταξη του θα αυξηθεί στα 1.034 ευρώ.

Την ίδια στιγμή συνταξιούχος του ΙΚΑ με 37 έτη ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου έλαβε σύνταξη 1.025 ευρώ. Η προσωπική διαφορά ανήλθε σε 108 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση (4670/2020) η σύνταξη πλησίασε τα 1118 ευρώ, ενώ με την αύξηση των 92 ευρώ η προσωπική διαφορά μειώθηκε στα 16 ευρώ. Η νέα προσωπική διαφορά θα εξαλειφθεί από την πρώτη αύξηση του 2023, η οποία θα διαμορφώσει και την τελική σύνταξη στα 1.152 ευρώ.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν οι μηνιαίες αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους καθώς και τα αναδρομικά που εκκρεμούν για 29.000 δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.