Quantcast
Μετά τις γερμανικές εκλογές το δεύτερο ημίχρονο μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Μετά τις γερμανικές εκλογές το δεύτερο ημίχρονο μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών θα κρίνει αν και πότε η Ελλάδα θα έχει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους έχοντας ως δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις που κατάφερε να αναβάλει για λίγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κρις Ράις τόνισε χθες ότι το ΔΝτ συνεχίζει να διαφωνεί με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022.

«Το πακέτο που ψηφίστηκε καλύπτει το Ταμείο σε ότι αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Στο χρέος έγινε κάποια πρόοδος αλλά χρειάζονται περισσότερα και χρειάζεται χρόνος για τη διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Ράις.

Μάλιστα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η λύση που δόθηκε για κατ αρχήν έγκριση του προγράμματος για την Ελλάδα ήταν πολιτικό δώρο για τον ίδιο τον κ΄ Σόϊμπλε . Αντιθέτως , όπως είπε , η λύση επιλέχθηκε για να πάρει την δόση η Ελλάδα ενώ θύμισε ότι η κατά αρχήν έγκριση του προγράμματος είναι συμβατή με τον κανονισμό του Ταμείου.

Δεν ήταν όμως ξεκάθαρος για το πόσο χρόνο θα δώσει το Ταμείο πριν οι Ευρωπαίοι επανέλθουν με πιο συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος . ¨όπως είπε σε άλλες περιπτώσεις το περιθώριο είναι 30 ημέρες άλλες είναι μεγαλύτερο και σε κάποιες περιπτώσεις δεν δόθηκε συγκεκριμένος χρόνος για την εξεύρεση λύσης κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου.

Με λίγα λόγια το Δτ παρά την παραχώρρηση της 15ης Ιουνίου θα συνεχίσει να ζητά από την Γερμανία γενναία ελάφρυνση χρέους μετά τις εκλογές.

Οι νέοι παίκτες του Βερολίνου

Η αλλαγή παιχνιδιού από την πλευρά του Βερολίνου μπορεί να έρθει από τον συνασπισμό που θα κληθεί να κάνει η κ. Μέρκελ η οποία με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι και πάλι Καγκελάριος της Γερμανίας.

Το νέο πρόσωπο που μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ο πρόεδρο του κόμματος τω Φιλελευθέρων κ. Κρίστιαν Λίντνερ που βρίσκεται αυτό το κιαρό σε δημοσκοπική άνοδο και μπορεί να αποτελέσει τον νέο Κυβερνητικό εταίρο της κ. Μέρκελ . Με την σκληρή ρητορική του έχει φτάσει από ένα μονοψήφια ποσοστό κοντά στο 10%.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico ξεκαθάρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδευτεί και από την έξοδο της – έστω και προσωρινή από την Ευρωζώνη.

Πως το εξήγησε η ελάφρυνση του χρέους για μια χώρα ” θα δημιουργούσε έναν ηθικό κίνδυνο , πχ οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να αναρωτηθούν, γιατί εμείς να κάνουμε τόσο πολύ κόπο, ενώ σε άλλους ελαφρύνεται το χρέος, αλλά παραμένουν στο ευρώ.

Ο κ. Λίντνερ ήταν το ίδιο σκληρός και με την συμφωνία του Eurogroup τονιζοντας ότι είναι λάθος να δίνονται τα 8,5 δις ευρώ στην Ελλάδα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ . Όπως τόνισε εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως ισχυρίζεται το Ταμείο, τότε θα πρέπει να πούμε την αλήθεια ανεξάρτητα από τις εκλογές σημειώνοντας ότι η έγκριση της δόσης δεν αποτελεί λύση.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας με την συμμετοχή του κ. Λίντνερ στην νέα Κυβέρνηση του Βερολίνου ακόμη και στην θέση του υπουργού οικονομικών θα καταλάβει ο διάδοχος του κ. Σόιμπλε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.