Quantcast
Φορτσάκης: Βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά η οικονομία είναι εύθραυστη - Τι λέει για τα κόκκινα δάνεια - enikonomia.gr
share

Φορτσάκης: Βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά η οικονομία είναι εύθραυστη – Τι λέει για τα κόκκινα δάνεια

δημοσιεύτηκε:

«Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, είμαστε όμως σε μία κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά εύθραυστη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα η ελληνική οικονομία», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ σε ό,τι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου «Κατσέλη» για την προστασία της κύριας κατοικίας, ο κ. Φορτσάκης επισήμανε στο ΑΠΕ ότι : «Εφόσον επιτυγχάνεται η συμφωνία με τις τράπεζες είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το πρόβλημα αυτό δυναμιτίζει τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να το λύσουμε οπωσδήποτε γιατί, διαφορετικά, θα εμπλακούμε σε καταστάσεις αδιέξοδες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, επίσης, πως πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, οικογένεια με πρώτη κατοικία, χωρίς εισοδήματα, για ένα διάστημα πρέπει να βοηθηθεί σημαντικά μέχρι να μπορέσει η οικονομία να πάρει μπρος και να βρουν τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους. Θα είναι ορθό να υπάρξει και μία μέριμνα γι’ αυτούς που έχοντας πολύ βαριές υποχρεώσεις κατόρθωσαν να είναι συνεπείς».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, ενόψει της έκθεσής τους για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αλλά και του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, το οποίο θα αποφασίσει για τη χορήγηση της δόσης από την επιστροφή κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών του επιτοκιακού κέρδους από ελληνικά ομόλογα, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ δήλωσε: «Θέλω να ελπίζω ότι θα το καταφέρει αυτό η χώρα. Θα είναι θετικό για την οικονομία μας να κλείσει αυτό το “πακέτο”. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει στα μέτρα εκείνα τα οποία θα απελευθέρωναν πραγματικά την οικονομία, δηλαδή στις δύο κατευθύνσεις που θεωρώ απαραίτητες: η μία είναι η μείωση των φορολογικών και άλλων ασφαλιστικών βαρών και η δεύτερη είναι η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την πραγμάτωση επενδύσεων. Στα δύο αυτά υπάρχει καθυστέρηση -παράδειγμα χτυπητό είναι όλη αυτή η καθυστέρηση που έχει δημιουργηθεί στις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει οποιαδήποτε δυναμική διέθετε στο θέμα αυτό, έχει έλθει η ώρα πλέον να κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Ελπίζω ότι θα κλείσουν τα μέτρα τώρα τον Μάρτη, θα είναι θετικό αν κλείσουν τα μέτρα και θα μπει η χώρα σε ένα νέο κεφάλαιο με ένα νέο πρόγραμμα αμέσως μετά τις εκλογές».

Σχετικά με το καθεστώς ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας της χώρας, ο κ. Φορτσάκης παρατήρησε ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θεσμοί έχουν διαπράξει σφάλματα στη χώρα, εδώ και πάρα πολύ καιρό, διαχρονικά και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν το πρόγραμμα το είχε οικειοποιηθεί πραγματικά μία ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα το είχε προσαρμόσει στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, θα είχαμε σήμερα αποτελέσματα πάρα πολύ καλύτερα, δεν θα είχαμε αυτές τις οριζόντιες περικοπές, δεν θα είχαμε αυτές τις ρυθμίσεις που οδήγησαν την οικονομία στο να καταρρεύσει σε τόσο μεγάλο βαθμό και θα είχαμε διασφαλίσει ίσως σήμερα ρυθμούς ανάπτυξης πιο σημαντικούς».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο δημοσίευμα του BBC που κάνει λόγο για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα» ο κ. Φορτσάκης σημείωσε: «Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να μας πιάνει σύγκρυο κάθε φορά που ένας σταθμός έχει ένα ρεπορτάζ, το οποίο βλάπτει τη χώρα ή προβάλλει θέσεις τις οποίες η χώρα μας δε δέχεται. Το BBC δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό, το είχε κάνει και στο παρελθόν με ένα παιχνίδι, όπου δεν θεωρήθηκε ορθή η απάντηση ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας, αλλά ήθελε η απάντηση ότι είναι Μακεδόνας. Πρέπει να απαντηθεί το ρεπορτάζ του BBC από τις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές, οι διπλωματικές Αρχές θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να δοθεί η κατάλληλη απάντηση».

«Η συμφωνία με τα Σκόπια», πρόσθεσε, «δεν ήταν μια καλή συμφωνία συνολικά για την Ελλάδα, γιατί το ισοζύγιό της, το οποίο είχε και θετικά, είχε περισσότερα αρνητικά», όμως «τώρα αυτή η σελίδα έχει γυρίσει και πρέπει τώρα πια η χώρα να μπορέσει να πάει μπρος ερμηνεύοντας τη συμφωνία αυτή σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία επιβάλλουν να ερμηνεύουμε τη συμφωνία ως μη αναγνωρίζουσα ούτε εθνότητα, ούτε γλώσσα».

Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Φορτσάκης ανέφερε: «Στον ιδιωτικό του λόγο ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι του αρέσει και όπως νομίζει να κάνει […] Οι χώρες δεσμεύονται από τις συμφωνίες διαχρονικά και η διαδοχή των κυβερνήσεων δε μεταβάλλει αυτού του είδους τις δεσμεύσεις. Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή, υπό τον όρο βεβαίως ότι και η γειτονική χώρα θα τηρήσει και τις δικές της. Αν μία από τις δύο χώρες δεν τηρεί τη συμφωνία, δηλαδή αυτά που έχουν προβλεφθεί, η ίδια η συμφωνία έχει διαδικασία η οποία ρυθμίζει το πώς θα λυθούν οι διαφορές που θα γεννηθούν μεταξύ των μερών και στο τέλος καταλήγουμε στο διεθνές δικαστήριο […] Βρισκόμαστε σε μια στιγμή συναισθηματικής φόρτισης, καλό είναι να αποφεύγουμε τις μεγάλες κορώνες και να παραμείνουμε ψύχραιμοι».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διεργασίες στον πολιτικό χώρο, «δεξιότερα» της ΝΔ εκτίμησε: «Η ΝΔ βρίσκεται σε μία φάση ανόδου, σε μία τροχιά όπου ολοένα και αναπτύσσεται […] ο αέρας ανάπτυξης είναι φυσικό να δημιουργεί και ορέξεις σε ορισμένους να τη διεμβολίσουν από το ένα ή το άλλο σημείο. Δε νομίζω ότι έχουν μεγάλο περιθώριο πολιτικής επιτυχίας τέτοιου είδους κινήσεις κι αν ακόμα στις εκλογές πάρουν ένα ποσοστό, θα είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό, αμελητέο για τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας».


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.