Quantcast
Κόνσολας: Το τέλος διανυκτέρευσης δεν πρέπει να εφαρμοστεί - enikonomia.gr
share

Κόνσολας: Το τέλος διανυκτέρευσης δεν πρέπει να εφαρμοστεί

δημοσιεύτηκε:

Στην ανάγκη να υπάρχει νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό που να στηρίζεται στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη αναφέρεται σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης τουρισμού Μάνος Κόνσολας επισημαίνοντας αυτά που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου επισημαίνοντας ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ εκφράζει την αντίθεση του στην επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όπως τονίζει.

Επισημαίνει επίσης την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές πολιτικές για τα νησιά τονίζοντας μάλιστα, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σχετικά με το τέλος διανυκτέρευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

“Η κυβέρνηση δεν έχει αξιολογήσει ακόμα τις επιπτώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων που επέβαλλε στον τουρισμό μας τα δύο προηγούμενα χρόνια και, παρόλα αυτά, επιβάλλει ένα νέο φόρο, το τέλος διανυκτέρευσης.

Η κυβέρνηση μας παρουσιάζει το φόρο διαμονής, ως ένας φόρος που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Εξαρτάται, όμως, προς τα που κοιτάνε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να συγκρίνεται μόνο με τις ανταγωνίστριες χώρες στον τουρισμό, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο.

Στην Ιταλία, υπάρχει ένας ειδικός φόρος ανά διανυκτέρευση, μόνο που είναι τοπικός φόρος και κάθε πόλη έχει ξεχωριστή φορολογία και όχι οριζόντιος και αντιαναπτυξιακός φόρος, όπως αυτός που επιβάλλει η κυβέρνηση με το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην Ιταλία, ο ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση είναι στο 10%, τεράστια απόσταση από τους συντελεστές που έχουμε εμείς.

Στην Ισπανία, υπάρχει, πάλι, ένας φόρος της τάξης του ενός ή δύο ευρώ, αλλά και εκεί ο ΦΠΑ σε διαμονή και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι στο 10%.

Σε νησιά της Ισπανίας, επίσης, υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς, είτε με μειωμένους, είτε με μηδενικούς συντελεστές.

Στην Κύπρο, δεν υπάρχει τέτοιος φόρος και οι συντελεστές ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση είναι 9%.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί;

Μπορεί να επιβληθεί ένας ακόμα φόρος στον τουρισμό, όταν μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, είναι υποχρεωμένη να αποδίδει το 76% του εισοδήματος προ φόρων σε φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις; Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το φόρο διανυκτέρευσης”.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.