Quantcast
Ρεύμα: Οι τέσσερις "κόφτες" που μπήκαν στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς Φεβρουαρίου - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Οι τέσσερις “κόφτες” που μπήκαν στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς Φεβρουαρίου

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα για τους καταναλωτές ρεύματος καθώς μπαίνουν τέσσερις “κόφτες” στους λογαριασμούς Φεβρουαρίου, όπως αυτό προκύπτει από όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για τις κρατικές επιδοτήσεις.

Αναλυτικά:

Πρώτος κόφτης: Για τις μηνιαίες καταναλώσεις ρεύματος άνω των 500 κιλοβατωρών.

Η κρατική επιδότηση των 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα δίνεται στα νοικοκυριά, δηλαδή μηνιαία επιδότηση 40 ευρώ  με την προϋπόθεση ότι θα περιορίζουν κατά 15% τη ζήτηση ρεύματος σε σχέση με πέρυσι αλλιώς δεν θα επιχορηγούνται.  Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο δίνονταν:

  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh επιδότηση 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε μηνιαία βάση. Αν ένα νοικοκυριό μείωνε κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνονταν κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ήταν στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και σε αυτή την κλίμακα ίσχυε η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν υπήρχε μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Δεύτερος κόφτης: Δεν υπάρχει κλιμακωτή επιδότηση

Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 KWh δεν θα λάβουν κλιμακωτή επιδότηση στην περίπτωση που μείωναν την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Τρίτος κόφτης: Δεν θα δοθούν διαφορετικές επιδοτήσεις

Δεν θα λάβουν  διαφορετικές  κρατικές επιδοτήσεις οι πολίτες που ανήκουν στις  κατηγορίες των επαγγελματικών και εμπορικών τιμολογίων ρεύματος που καταναλώνουν μέχρι και άνω των 35 KVa. Οι εμπορικοί καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης θα λάβουν 0,02 ευρώ/kWh επιδότηση. Κανονικά θα επιδοτηθούν οι αγρότες με 0,04 ευρώ/kWh, όπως και τα ΚΟΤ που θα λάβουν τον Φεβρουάριο ενίσχυση 0,088 ευρώ/kWh.

Τέταρτος κόφτης: Καμία επιδότηση στους καταναλωτές φυσικού αερίου

Δεν θα λάβουν κρατική επιδότηση οι καταναλωτές φυσικού αερίου.

Μειώθηκαν και τα ποσά των επιδοτήσεων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου και τους αγρότες

Μειώθηκαν σημαντικά και τα ποσά των επιδοτήσεων για τους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου και τους αγρότες. Μηνιαία επιδότηση 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα λάβουν για τον μήνα Φεβρουάριο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου(ΚΟΤ) . Ωστόσο η επιδότηση για αυτή την κατηγορία των πολιτών τον Ιανουάριο ήταν στα 378 ευρώ. Δηλαδή αυτόν τον μήνα οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα λάβουν μειωμένη επιδότηση κατά 290 ευρώ. Ενώ για τους  αγρότες, η επιδότηση είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οριζόντια για τον Φεβρουάριο από 230 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο. Δηλαδή η επιδότηση τους θα είναι μειωμένη κατά 190 ευρώ.

Γιατί μπήκαν οι κόφτες

Οι κόφτες στους λογαριασμούς ρεύματος μπήκαν λόγω της «δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου», όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια,  Κώστας  Σκρέκας.

Σημειώνεται ότι σήμερα, 1η Φεβρουαρίου στις 11.28 π.μ. η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε μια πτώση της τάξεως του 1,42% καθώς διαμορφώθηκε στα 56.540 ευρώ από 57.352 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν στο χθεσινό κλείσιμο του.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.