Quantcast
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί κοστίζουν ακριβότερα τα ελαστικά τους από εκείνα των συμβατικών - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί κοστίζουν ακριβότερα τα ελαστικά τους από εκείνα των συμβατικών

δημοσιεύτηκε:

Μεγαλύτερο είναι το κόστος των ελαστικών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς διαρκούν περίπου 10.000 χιλιόμετρα λιγότερο από τα συμβατικά ελαστικά, όπως αυτό προέκυψε από την  έρευνα που διενήργησε η  εταιρεία epyx που  διαχειρίζεται στόλους αυτοκινήτων και φορτηγών άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων οχημάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρώτη αλλαγή ελαστικών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πραγματοποιείται κατά μέσο όρο στα 28.776 χλμ. και αυτή γίνεται κατά μέσο όρο στις 551 ημέρες σε σύγκριση με 38.936 χλμ. και τις 670 ημέρες που πραγματοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Το κόστος

Το κόστος της συχνότερης αντικατάστασης ελαστικών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες επιδόσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και στο μεγαλύτερο βάρος, παράγοντες που αυξάνουν την φθορά των ελαστικών. Για να μειωθεί η γρήγορη φθορά των ελαστικών, να αντέξουν τις μεγάλες πιέσεις και το μεγάλο βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω των μπαταριών, τα τοιχώματα των ελαστικών έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση. Είναι διαφορετική και η γόμα. Αυτή η επιπλέον ενίσχυση και η ποιότητα αυξάνει και το κόστος. Επίσης χρησιμοποιείται ειδική τεχνική επικόλλησης των ελαστικών για να μειωθεί ο θόρυβος και για να υπάρχει χαμηλότερη αντίσταση κύλισης. Ορισμένα ελαστικά EV μπορεί να έχουν ακόμη και μειωμένο βάθος πέλματος, το οποίο θα επηρεάσει επίσης τον κύκλο αντικατάστασής τους.

Τα δεδομένα των στοιχείων της μελέτης έδειξαν ότι το μέσο ελαστικό αντικατάστασης που τοποθετήθηκε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν 19 ίντσες, με το ένα ελαστικό να κοστίζει περίπου 240 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ελαστικά για τα συμβατικά αυτοκίνητα ήταν 17 ιντσών και στοιχίζει το ένα ελαστικό κατά μέσο όρο γύρω στα 150 ευρώ.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν περιθώρια απόκλισης, καθώς τα συμβατικά αυτοκίνητα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν μικρότερα από τα ηλεκτρικά, που συνήθως είναι μεγαλύτερα, ψηλότερα και βαρύτερα

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.