Quantcast
Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Ποιες αλλαγές έρχονται φέτος στο πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Ποιες αλλαγές έρχονται φέτος στο πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Στόχος μας είναι να τριπλασιαστούν το 2024 οι πληρωμές για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» επεσήμανε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, μιλώντας  στο 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) σε συνεργασία με την ιστοσελίδα insider.gr.

«Πρόσφατα τροποποιήσαμε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ». Πιο συγκεκριμένα, αποφασίσαμε την απομάκρυνση αιτήσεων που παρέμεναν ανενεργές εφαρμόζοντας 45ημερη προθεσμία για υποβολή παραγγελίας ηλεκτρικού οχήματος, και απελευθερώσαμε κεφάλαια ύψους 6,4 εκατ. ευρώ. Αυτά ήρθαν να προστεθούν σε ακόμη 6.5 εκατ. ευρώ που είχαν αποδεσμευτεί ή μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνουμε την δυνατότητα σε πολίτες που το επιθυμούν να επιδοτηθούν για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος, είτε πρόκειται για ποδήλατο, είτε για μηχανάκι, είτε για αυτοκίνητο.

Η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή για όσους επιθυμούν να κάνουν την αίτησή τους, προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» καθώς ανατροφοδοτείται με αποδέσμευση κεφαλαίων που προέρχονται από την αυστηρή εφαρμογή των προθεσμιών όπως οι 8 μήνες για να ολοκληρώσει κανείς την αγορά του ηλεκτρικού οχήματος. Οφείλω να τονίσω ότι συνολικά έχουν δεσμευτεί 65 εκατ. για επιδοτήσεις, ενώ λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης παρατείναμε το πρόγραμμα ως το τέλος Απριλίου. Το 2023 ταξινομήθηκαν 6.382 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας ενώ το 2022 είχαν ταξινομηθεί 2827 αύξηση 130%. Ανάλογη αύξηση αναμένεται και φέτος. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 έχουν υποβληθεί 20.577 αιτήσεις, εκ των οποίων στις 19.571 εγκρίθηκε η επιδότηση. Τους 2 προηγούμενους μήνες, επιχορηγήθηκαν 3.239 πολίτες με συνολικό ποσό 8,5 εκατ. ευρώ. Στόχος μας το 2024 να τριπλασιαστούν οι πληρωμές προς τους πολίτες, με ένα ποσό που θα προσεγγίσει τα 30 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις», είπε.

Για το ηλεκτρικό όχημα

Επίσης μίλησε και για τα ηλεκτρικά οχήματα. «Θεωρώ ότι οι περισσότεροι εδώ σήμερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η χρήση του ηλεκτρικού οχήματος ειδικά εντός πόλης, ειδικά σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα, επιβαρυμένη από το κυκλοφοριακό, δύναται να επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Οι λόγοι απλοί: Το ηλεκτρικό όχημα είναι 3 έως 4 φορές πιο αποδοτικό από τα αντίστοιχα θερμικά, δεν ρυπαίνει εκεί που κινείται και δεν κάνει θόρυβο. Πέραν αυτών η ηλεκτροκίνηση μέσω της μικροκινητικότητας προσφέρει λύσεις που μας φέρνουν πιο κοντά σ’ ένα πιο ανθρώπινο μέλλον στο κέντρο της πόλης. Ένα μέλλον που οφείλουμε να αναπτύξουμε σωστά επ’ ωφελεία των παιδιών μας.

Ως Κυβέρνηση θέτουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Υλοποιούμε πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τις σύγχρονες μορφές κινητικότητας, αλλά και για την προσβασιμότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία (140 για την Αθήνα και 110 για τη Θεσσαλονίκη), θα κυκλοφορούν στους δρόμους σε 3 μήνες, ενώ συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες για την προμήθεια των υπολοίπων, συνολικά 1.300, λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Τις επόμενες μέρες αναμένουμε το πρότυπο λεωφορείο που θα κάνει μια σειρά δοκιμών και προεργασίας για την παραλαβή των υπόλοιπων 249.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα χρόνος άφιξης για το σύνολο των οχημάτων είναι οι αρχές Μαρτίου, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξει ανασχεδιασμός της πορείας των πλοίων που μεταφέρουν τα λεωφορεία λόγω της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μας καθυστερήσει μόνο για κάποιες λίγες ημέρες. Το πρόγραμμα για την παροχή της απαραίτητης ενέργειας και ισχύος για την εγκατάσταση των φορτιστών στα αμαξοστάσια, συνεχίζεται χωρίς καμία καθυστέρηση. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την απαραίτητη επαύξηση ισχύος των αμαξοστασίων και προχωράμε την προετοιμασία τους για την εγκατάσταση των φορτιστών, τους οποίους προμηθευόμαστε από τον Ανάδοχο του διαγωνισμού», σημείωσε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.