Quantcast
ΣΒΒΕ: Γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του στη Θεσσαλονίκη - enikonomia.gr
share

ΣΒΒΕ: Γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του στη Θεσσαλονίκη

δημοσιεύτηκε:

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με παραλληλισμούς της σημερινής κρίσης με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις το 1915.

“Λένε πως τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα. Κι εμείς σήμερα , με την κρίση να μαίνεται, ξεκινάμε ξανά από την ίδια αφετηρία που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί μας το 1915. Από αυτούς παίρνουμε έμπνευση και θάρρος και ελπίζουμε ότι θα τα χιλιάσουμε”: δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθανάσιος Σαββάκης.

Ο κ. Σαββάκης περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και σήμερα η βορειοελλαδική βιομηχανία, κάποιες από τις οποίες προσομοιάζουν με εκείνες που δημιουργούσαν προβλήματα στις επιχειρήσεις έναν αιώνα πριν. Μια από αυτές, που απασχόλησε διαχρονικά τις διοικήσεις του Συνδέσμου, υπήρξε η αδυναμία της ελληνικής κοινής γνώμης να αντιληφθεί τη συνδρομή της βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη…

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση επετειακού λευκώματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΒΒΕ, ο κ.Σαββάκης επισήμανε  ότι “στη παρούσα δύσκολη συγκυρία ο Σύνδεσμος δύο πράγματα διεκδικεί: την προσήλωση στη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη ζώνη του ευρώ και την υλοποίηση άμεσων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους και της εγχώριας αγοράς”.

Παρουσιάζοντας το λεύκωμα, ο συγγραφέας του, ιστορικός μελετητής Ευάγγελος Χεκίμογλου, υπενθύμισε ότι η Μακεδονία προσαρτήθηκε κι επισήμως στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του 1914 . Τον Σύνδεσμο ίδρυσαν στις αρχές του 20ου αιώνα οκτώ βιομήχανοι. Η βιομηχανία της Μακεδονίας όμως, υπήρχε καιρό πριν, ουσιαστικά από το 1870. Η “καρδιά” της βιομηχανίας στη Μακεδονία δεν πρωτοχτύπησε στη Θεσσαλονίκη αλλά κάτω από τους καταρράκτες των γειτονικών περιοχών της. Στην Έδεσσα, Νάουσα και Βέροια, το νερό έγινε η κινητήριος δύναμη της βιομηχανίας. 

Ο ΣΒΒΕ υπήρξε στην πορεία του προοδευτικός αλλά και με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι -σύμφωνα με τον κ.Χεκίμογλου- πως, πρώτος στην Ελλάδα, πριν από το κράτος, ο ΣΒΒΕ καθιέρωσε στις επιχειρήσεις-μέλη του το ελάχιστο ημερομίσθιο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή του για το γεγονός ότι ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα ένιωθε σαν να ξεφύλλιζε τις σελίδες ενός άλμπουμ οικογενειακών φωτογραφιών. Υπενθύμισε σταθμούς στην πορεία της βορειοελλαδικής βιομηχανίας, όπως η εκρηκτική, πρωτοφανής δυναμική της ανάπτυξής της στη δεκαετία του ’50-’60 αλλά και η αναγκαστική διαγραφή των Εβραίων βιομηχάνων από τα μητρώα του συνδέσμου επί γερμανικής κατοχής.

 Παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι πρόεδροι του ΣΒΒΕ των τελευταίων δεκαετιών, Bασίλης Πανούτσος, Νίκος Ευθυμιάδης, Βασίλης Τακάς, Δημήτρης Συμεωνίδης και Νίκος Πέντζος.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.