Quantcast
ΤΕΕ: Προτεραιότητα σε Μετρό Θεσσαλονίκης, λιμάνι και αεροδρόμιο - enikonomia.gr
share

ΤΕΕ: Προτεραιότητα σε Μετρό Θεσσαλονίκης, λιμάνι και αεροδρόμιο

δημοσιεύτηκε:

Θέσεις και προτάσεις για το μετρό, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και για την επένδυση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, κατέθεσε η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με υπομνήματα προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αναλυτικότερα, στο υπόμνημα προς τον κ. Σπίρτζη, η διοικούσα επιτροπή τονίζει ότι θεωρεί το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης άμεση προτεραιότητα για την πόλη και υπενθυμίζει το αίτημα που έχει ήδη καταθέσει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει άμεσα ο ίδιος για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες.

Σχετικά με το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι περίπου 15 χρόνια μετά την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του αερολιμένα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ δεν έχει προχωρήσει η δημοπράτηση του νέου αεροσταθμού.

Όπως τονίζει, αν υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες νέες εγκαταστάσεις, το αεροδρόμιο -που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, μεταξύ άλλων λόγω των φθηνών τελών και των μόνο μικρών καθυστερήσεων (από τους καλύτερους δείκτες στην Ευρώπη)- θα μπορεί να εξυπηρετεί 9 εκατ. επιβάτες, με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία. “Τα παραπάνω δεδομένα αναιρούν κάθε αντεπιχείρημα για την άμεση αναβάθμιση του αεροδρομίου. Χρειάζεται επίσης να επισπευσθούν και τα έργα επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10/28”, επισημαίνεται στο υπόμνημα.

Για το δε λιμάνι της Θεσσαλονίκης τονίζεται ότι το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης ουσιαστικά αγνοείται. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει δηλώσει ότι θεωρεί ως επείγουσα ανάγκη την ανάπτυξη του λιμανιού, τη σύνδεσή του με τα λοιπά δίκτυα καθώς και με όλες τις αναπτυξιακές δράσεις, αλλά και την ανάδειξή του σε μείζον χαρακτηριστικό του σύγχρονου προφίλ της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

“Ο χώρος του λιμανιού μπορεί να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης με την παράλληλη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και ιδιαίτερα του εμβληματικού κτιρίου του τελωνείου προς όφελος της πόλης” σημειώνεται στο υπόμνημα προς τον κ. Σπίρτζη.

Στο υπόμνημά του προς τον κ. Λαφαζάνη το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην επένδυση εξόρυξης χρυσού και μεταλλουργίας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως ήδη επισημάνθηκε κατά την υποβολή των παρατηρήσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, στην ολοκληρωμένη του μορφή, αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ανατρέπει τις γενικές αρχές χωροταξικού σχεδιασμού και ακυρώνει τις δυνατότητες παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί σημαντική την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, με απαράβατο, όμως όρο, την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Ζητά παράλληλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για σοβαρό ανταποδοτικό όφελος προς το δημόσιο και την κοινωνία από κάθε εκμετάλλευση ορυκτών πόρων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.