Quantcast
Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα - Όλες οι δηλώσεις- ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα – Όλες οι δηλώσεις- ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τη δόση και το χρέος
επιτεύχθηκε στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την εκταμίευση
δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και κάποια
στοιχεία για τη μορφή που θα έχει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους στο τέλος του
προγράμματος.


Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τελικά πέρασε η γαλλική
πρόταση για σύνδεση της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.


Το Eurogroup δεσμεύθηκε για επέκταση των ωριμάνσεων και
ρύθμιση των σχετικών επιτοκίων των ελληνικών δανείων για άλλα 15 χρόνια. Ζητά μάλιστα από το Euro Working Group να συμφωνήσει επί ενός μηχανισμού που θα συνδέει την επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης με πιθανή περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στη βάση τη συμφωνία της 25ης Μαΐου του 2016 μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Δεσμεύθηκε δε, και για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο απώτερο μέλλον αν αυτό χρειαστεί.


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι
θα εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου μια «Συμφωνία επί της Αρχής»
για την Ελλάδα.

Τσακαλώτος: Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ

«Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι με την απόφαση του Eurogroup υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και για τους επενδυτές και για τον ελληνικό λαό σε σχέση με την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup. 

«Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό»,είπε, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ιδιαίτερα τη γαλλική κυβέρνηση και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, που εργάσθηκε, όπως είπε, πολύ σκληρά.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η σημερινή συμφωνία δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γιατί: Πρώτον, το Eurogroup δεσμεύθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος. Δεύτερον, υπάρχει διεύρυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Τρίτον, υπάρχει ο μηχανισμός σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους (η γαλλική πρόταση). Τέταρτον, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε να προεξοφλήσει πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές ούτε την απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για την έξοδο στις αγορές είπε ότι για τον χρόνο της εξόδου και τα ποσά έκδοσης δεν αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών , αλλά πρόσθεσε ότι εκτιμά πως μετά τη συμφωνία θα μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι η δήλωση του Eurogroup προσφέρει επαρκή σαφήνεια στις αγορές, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβασή της σε αυτές έως το τέλος του προγράμματος. Αυτό είπε ισχύει τόσο για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2023 – καθώς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπονται είναι θετικό (όπως είπε η Λαγκάρντ περιορίζεται στο 2% από το 3,5% του ΑΕΠ που θα ισχύσει από το 2018 έως το 2022) – όσο και για τη ρύθμιση του χρέους. Πιστεύω, πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και θα υπάρξει θετική κρίση των αγορών. Το πακέτο, τόνισε, «στέλνει ένα αξιόπιστο μήνυμα στις αγορές».

Αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ, ο κ, Τσακαλώτος είπε ότι ήταν πιο υποστηρικτική σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup. To ΔΝΤ, είπε, πιστεύει ότι είμαστε σε σωστή τροχιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις αγορές.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:


Ντάισελμπλουμ: Σημαντικό βήμα η συμφωνία – Η Ελλάδα στις αγορές το 2018

Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αλλά και κάποια στοιχεία για τη μορφή που θα έχει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τελικά πέρασε η γαλλική πρόταση για σύνδεση της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup θα ετοιμάσει μία στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και το επόμενο έτος, υπονοώντας ότι η Ελλάδα θα δανείζεται πλέον από τις αγορές.

Όσον αφορά στη σύνδεση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το χρέος της – τον μηχανισμό προσαρμογής της ανάπτυξης – αυτή σημαίνει, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, ότι αν υπάρχει ταχύτερη ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη και η αποπληρωμή του χρέους και αντίστροφα. Ο μηχανισμός αυτός θα εφαρμοσθεί στο τέλος του προγράμματος, αφού εν τω μεταξύ γίνει μεγαλύτερη επεξεργασία του.

Επιπλέον, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει την περαιτέρω επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και των περιόδων χάριτος για την πληρωμή τόκων κατά έως και 15 χρόνια.

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτά θα είναι 3,5% του ΑΕΠ στο 2022 και στη συνέχεια θα πρέπει να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά (προφανώς όμως θα είναι σημαντικά μικρότερα από το 3,5%).

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η ακριβής ρύθμιση των μέτρων για το χρέος και η εφαρμογή τους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος (το καλοκαίρι του 2018).

Τέλος, ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας τράπεζας ανάπτυξης από την Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων, ενώ είπε ότι έγιναν παρατηρήσεις για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.



Το Eurogroup δεν συζήτησε σήμερα την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα, αλλά η προετοιμασία για την έξοδό της στην αγορά θα γίνει αργότερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει εισαγωγικά, ότι το Eurogroup θα ετοιμάσει μία στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα που λήγει το καλοκαίρι του 2018, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πλέον θα χρηματοδοτείται από τις αγορές.




Μοσκοβισί: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητά του χρέους

«Η συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί βήμα προς το μέλλον ιδιαίτερα σημαντικό» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υποστήριξε πως δίνεται ελπίδα στην Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την Ευρωζώνη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι επιτεύχθηκε μια συνολική συμφωνία που συμβάλλει στο να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα.

«Αποτελεί δίχως αμφιβολία επιτυχία γιατί όλοι αποφάσισαν με υπευθυνότητα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, έγιναν 140 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων πολλά από αυτά, όπως το συνταξιοδοτικό, τα δημοσιονομικά, η ενέργεια, δεν ήταν αμελητέα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το θάρρος της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητά του», ενώ είπε πως «θα δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να κινητοποιήσουμε επιπλέον πόρους για την ανάπτυξη που θα αποτελέσει σημαντική ενθάρρυνση για την Ελλάδα. Χρειάζονται και θα ληφθούν μέτρα που θα εγγυηθούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Ρέγκλινγκ: Άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016

Ευτυχής για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Εurogroup ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξήρε την Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε το 2016.

«Ήταν άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 που λίγες χώρες το πέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε ότι «οι εταίροι της Ε.Ε. έδειξαν την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι στην Ελλάδα».

Όσο για τα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε: «Θα υπάρξει σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος που ίσως χρειαστούν, με το τέλος του προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε: «Η εκταμίευση 7,7 δισ. θα γίνει στις 8 Ιουλίου» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της».




Λαγκάρντ: Υπήρξε πρόοδος στο θέμα του χρέους, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα

«Υπήρξε πρόοδος στο σημερινό Eurogroup όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα επ’ αυτού και χρειάζεται περισσότερος χρόνος» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κα Λαγκάρντ είπε πως κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι είναι η καλύτερη λύση αυτή που υπήρξε σήμερα, όμως, είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για τους εξής λόγους:

  • Επειδή αποφεύχθηκε μια κρίση και θα υπάρξει σταθερότητα
  • Επειδή διατηρείται η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και διασφαλίζονται οι θυσίες του ελληνικού λαού
  • Διατηρείται η υπόσχεση του Ταμείου προς την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε πως θα προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την έγκριση επί της Αρχής μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα που θα είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο «κατώφλι», τα 2 δισ. δολάρια, και ότι θα προσπαθήσει ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Συνοψίζοντας η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η συμφωνία υιοθετείται επί της Αρχής, αλλά οι εκταμιεύσεις θα γίνουν αφού οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Η ίδια μίλησε και για την πρόοδο που έκανε η ελληνική κυβέρνηση ως προς τα προαπαιτούμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν περιμέναμε 140 προαπαιτούμενα να έχουν εκπληρωθεί, είχαμε επικεντρωθεί σε επτά πολύ σημαντικά».























Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν τα μέτρα για την
αναδιάρθρωση του χρέους και όταν συμφωνηθούν θα έλθει η πρώτη εκταμίευση εφόσον
θέλει η Ελλάδα, καθώς πρόκειται για προληπτικό πακέτο από το ΔΝΤ, είπε η
κ. Λαγκάρντ και σημείωσε πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει η
τελική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους.


Ο κ. Nτάισελμπλουμ εξήγησε
ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του
προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του.




Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup

Την ικανοποίηση του Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ευρωομάδας για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα την ανακοίνωση, το Eurogroup χαιρετίζει:

-την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά με τη δέσμη διαρθρωτικών μέτρων που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά και ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

-την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα της φιλόδοξης δημοσιονομικής δέσμης για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, η οποία αποτελείται από μια μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος που διευρύνει τη φορολογική βάση και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ

-το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του ελληνικού δικτύου κοινωνικής προστασίας που θα εφαρμοστεί με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή δράσεων για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το Eurogroup συγχαίρει στην ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, κάνοντας λόγο για συνολικό ποσό σχεδόν 11 δισεκ. ευρώ. Επίσης, καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν πλήρως τα επιπλέον 970 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2017-2020, με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μέσω τεχνικής βοήθειας.

Επιπλέον, τονίζεται πως θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κινητοποίησης πρόσθετων κονδυλίων από τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).

Υπογραμμίζεται επίσης πως η Ευρωομάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ανακοίνωση περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά σημεία:

-πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι «σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και η οποία θα επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ ή λίγο μεγαλύτερο κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060».

-Η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος μειώνεται σταθερά

-Μια μεσοπρόθεσμη δέσμη μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

-Στη βάση της τελικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και μιας περαιτέρω περιόδου χάριτος από 0 έως 15 έτη.

-Ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συμφωνηθεί ένας μηχανισμός που θα επαναϋπολογίζει τις ανάγκες αναδιάρθρωσης του χρέους με βάση τις διαφορές μεταξύ της πραγματικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας και των εκτιμήσεων στο πλαίσιο των αναλύσεων βιωσιμότητας του χρέους

-Μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος, όπως αναφέρεται στη συμφωνία και του Μαΐου 2016

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσει στο ΔΣ του την κατ’ αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του ΔΝΤ για την «περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος» την οποία χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Αναφορικά με το ύψος της δόσης, η ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι θα είναι ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ενδεχομένως για τη αρχή της δημιουργία ενός κεφαλαιακού αποθέματος.

Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει πως «ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές» επισημαίνοντας ότι οι «μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές».



Δείτε εδώ το ανακοινωθέν του Eurogroup στα αγγλικά:

Η ανακοίνωση της Λαγκάρντ για την Ελλάδα μετά το Eurogroup

Την πρόθεσή της να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μία Συμφωνία Επί της Αρχής (Approval In Principle) με την Ελλάδα, εξέφρασε πριν από λίγο η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ανακοίνωση της επισημαίνει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι:

“Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας”.

Όπως διευκρινίζει η κα Λαγκάρντ, “Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους”.

“Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα “δύο σκέλη” ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ” επισημαίνει η κα Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “Η Συμφωνία Επί της Αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Συμφωνία Επί της Αρχής, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου – μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία – και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.

ΕΚΤ: Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους η αποψινή απόφαση

Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την αποψινή απόφαση.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ΕΚΤ.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.