Quantcast
Αυθαίρετα και Κτηματολόγιο: Τα νέα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες - enikonomia.gr
share

Αυθαίρετα και Κτηματολόγιο: Τα νέα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες

δημοσιεύτηκε:

Πολεοδομικές παρατάσεις για υποβολή δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση υπαγωγών αυθαιρέτων, δηλώσεις τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων, δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς την καταβολή προστίμου και τη μεταβατική ρύθμιση για δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος 5007/2022 που τέθηκε σε ισχύ.

Πρόκειται για τον νόμο που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που φέρει τον τίτλο «ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Οι διευκρινίσεις

Διευκρινιστικές ανακοινώσεις για τις νέες προθεσμίες των αυθαιρέτων και τη μεταβατική διάταξη για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων εξέδωσε πρόσφατα το  Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΤΕΕ.

Αυθαίρετα

Με τον νόμο 5007/2022 – ΦΕΚ Α 241/23.12.2022 άρθρο 108, παράγραφοι 1 και 2, παρατείνεται η προθεσμία περί ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή σε νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων. Αναλυτικά:

Για δηλώσεις στον ν. 4495/2017, o μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών:

α) για δηλώσεις με ημερομηνία υπαγωγής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024,

β) για δηλώσεις με ημερομηνία υπαγωγής από την 1η Ιανουαρίου 2023 εντός 24 μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής.

Για τη μεταβατική ρύθμιση για δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα: Εκδόθηκε ο νόμος 5007/2022 – ΦΕΚ Α 241/23.12.2022 όπου το άρθρο 110 τροποποιεί την παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4759/2020, ως προς τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεως προέγκρισης ή έγγραφης βεβαίωσης. Ειδικότερα, εάν έως και την 9η/12/2022 υποβλήθηκε:

α) βεβαίωση όρων δόμησης των κατηγοριών 1 ή 2, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023

β) προέγκριση, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι και τις  30 Σεπτεμβρίου 2023.

Νέος νόμος: Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον νέο νόμο αφορούν:

Κτηματολόγιο

Έως και τις 31 Ιουλίου 2023 μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς την καταβολή προστίμου οι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών της χώρας όπου  γίνεται κτηματογράφηση. Ωστόσο όταν θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα, τα ποσά που θα καλούνται να πληρώνουν οι υπόχρεοι θα είναι από 300 ευρώ έως και 2.000 και θα υπολογίζονται με βάση τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Δασικά αυθαίρετα 

Έως τέλος Μαρτίου παρατείνεται η δυνατότητα δήλωσης στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε οικιστικές πυκνώσεις) προς τακτοποίηση με παράβολο των 250 ευρώ.

Οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του αρ. 52 του ν.4685/2020 περιγράφονται στην υπ’ αρ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775/16.07.2021 Κ.Υ.Α, με την υποχρέωση καταβολής παραβόλου ύψους 250 ευρώ.

Επίσης επισημαίνεται πως όσοι έχουν σπίτια σε  δάση και  σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να δηλώνουν εκεί τις κατοικίες τους, με αναστολή των διαδικασιών κατεδάφισης και επιβολής προστίμων για 30 έτη.

Εν συνέχεια, αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη βάση της οποίας θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τους όρους διατήρησης με καταβολή προστίμου ή κατεδάφισης των κατοικιών που έχουν δηλωθεί.

Ωστόσο, δεν μπορούν να υπαχθούν στις παραπάνω διατάξεις τα κτίρια που:

  • έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011,
  • δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας,
  • βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους Ramsar και σε περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών,
  • η διατήρησή τους παρακωλύει τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.
  • βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης,

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.