Quantcast
Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές της Αττικής αγοράζουν οι επενδυτές - Τι λένε οι μεσίτες - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές της Αττικής αγοράζουν οι επενδυτές – Τι λένε οι μεσίτες

δημοσιεύτηκε:

Για τις μέσες τιμές ενοικίων στα ακίνητα της Αθήνας μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Κοσμάς Θεοδωρίδης  στο MEGA. Στην Αθήνα  οι μέσες τιμές ενοικίων κυμαίνονται κατά κύριο λόγο από τα 6 ευρώ έως 12 ευρώ το τ.μ. είπε ο κ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε πως μπορεί να βρει κανείς και πιο φθηνά ακίνητα απλά θα είναι ημιυπόγεια. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «έχουμε ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να  δώσουν  1000 ευρώ και 1.500 ευρώ  για να νοικιάσουν σπίτια  αλλά δεν έχουμε ακίνητα » τόνισε με έμφαση.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για ποιο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων κλείνουν τα σπίτια τους. «Η Ελλάδα έχει 6,5 εκατομμύρια σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια είναι στην Περιφέρεια και κατοικείται περίπου το 2/3 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει περίσσεια σπιτιών. Απλώς ο κόσμος δεν θέλει να ζήσει εκεί που είναι κλεισμένα τα σπίτια. Θέλουμε όλοι να ζήσουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον δυτικό κόσμο» απάντησε και ανέφερε πως  «εάν υπήρχε σωστή περιφερειακή πολιτική, τότε στεγαστικό πρόβλημα δεν θα είχαμε. Σπίτια έχει η Ελλάδα. Αλλά εφόσον όλοι είμαστε συγκεντρωμένοι σήμερα στα αστικά κέντρα, αυτό που μας λείπει είναι ότι δεν χτίστηκαν τα 15 χρόνια ακίνητα .Από το 2005 μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί καινούργιες οικιστικές μονάδες».

Για την Golden Visa

Επίσης μίλησε για το αυξημένο όριο της  Golden Visa. «Όταν γίνεται μια τέτοια ρύθμιση, καταλαβαίνετε ότι οι περισσότεροι επενδυτές θα  προτιμήσουν να αγοράσουν ένα σπίτι με 250 χιλιάδες ευρώ  στον Πειραιά αντί  με 500 χιλιάδες ευρώ στη Γλυφάδα .

«Για αυτό έχουμε δραματικές ανόδους τιμών πώλησης στα ακίνητα του Πειραιά και  των Δυτικών προαστίων επειδή έμειναν εκτός από το όριο των  500 χιλιάδων ευρώ.  Οι επενδυτές στη Χρυσή Βίζα είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι της μεσαίας τάξης καθώς στις χώρες τους δεν είναι δισεκατομμυριούχοι…  δεν είναι οι πολύ πλούσιοι.  αλλά είναι άνθρωποι που αγοράζουν μια ασφάλεια ζωής γιατί στη χώρα τους έχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Η Δύση γενικά είναι το ασφαλές προάστιο του κόσμου, όπως θέλουμε να ζούμε και σε ασφαλή πράσινα προάστια με καλό κόσμο » είπε και επεσήμανε πως   η Χρυσή μας  Βίζα πήγε πάρα πολύ καλά. Ήταν ένα πρόγραμμα καταπληκτικό, πολύ πετυχημένο διεθνώς και είναι κοινώς αποδεκτό αυτό. Τώρα μένει στο πολιτικό προσωπικό να δούμε πώς θα διαχειριστεί γιατί πραγματικά ζούμε μια στεγαστική κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα  αλλά όλος ο δυτικός κόσμος  έχει πρόβλημα με τις οικιστικές μονάδες».

Επίσης ρωτήθηκε εάν στην Αθήνα η οικοδομή ξανά πάρει  μπροστά θα λυθεί το  στεγαστικό πρόβλημα. «Έχουμε εν μέρη οικοδομή.  Εδώ πρέπει να βάλουμε πολλούς αστερίσκους γιατί πλέον το να χτίσει κανείς ένα σπίτι είναι πολύ ακριβό. Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλάνε για Α PLUS . Α+ για να χτίσει κανείς ένα σπίτι  που να είναι τέτοιας ενεργειακής κατάστασης θέλει πάνω από 2.000ν ευρώ το μέτρο. Ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχουμε σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι μόνο στην Αθήνα είναι η έλλειψη οικοπέδων » απάντησε και ανέφερε ενδεικτικά πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές πώλησης στα ακίνητα.

«Στην Κυψέλη πουλάγαμε ακίνητα 50 ευρώ και 200 ευρώ το τετραγωνικό. Έχω πουλήσει  κατά τη διάρκεια της κρίσης  ακίνητα 70 τ. μ έναντι 13 χιλιάδων ευρώ .Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακίνητο  κάτω από 1000 ευρώ το μέτρο. H Κυψέλη είναι μια χαρά περιοχή .Υπάρχουν κομμάτια της τα οποία παλιά ήταν αντίστοιχα του Κολωνακίου.

Η Κυψέλη  είχε πέσει πάρα πολύ μέσα στην κρίση γιατί ο κόσμος προσπαθούσε να πουλήσει τα οικήματα του  για να εξοφλήσει λογαριασμούς. Τώρα  όμως έχει γίνει  ξανά δημοφιλής η Κυψέλη. Αυτό δεν ισχύει μόνο για αυτήν την περιοχή αλλά γενικά για το κέντρο της Αθήνας το οποίο έχει γίνει πολύ δημοφιλής με τους νέους .Γιατί έχει όλα αυτά που θέλουν οι νέοι  δηλαδή εστιατόρια,  μαγαζιά για βγουν κλπ   κλπ .» είπε

Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι επενδυτές

Νωρίτερα το MEGA ανέφερε πως οι επενδυτές της Golden Visa στρέφονται στις εξής περιοχές για επενδύσεις ακινήτων:

  • Δυτικά προάστια (Περιστέρι,Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα)
  • Πειραιάς

Αντιθέτως, αυτές είναι οι περιοχές που οι επενδυτές «γυρίζουν την πλάτη»:

  • Κεντρικός Τομέας: Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη – Υμηττός, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή
  • Βόρειος Τομέας:Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Κηφισιά, Λυκόβρυση – Πεύκη, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Παπάγου – Χολαργός, Πεντέλη, Φιλοθέη – Ψυχικό, Χαλάνδρι
  • Νότιος Τομέας: Μοσχάτο– Ταύρος, Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Γλυφάδα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

Στις περιοχές που αποφεύγονται οι επενδύσεις ακινήτων είναι η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.