Quantcast
Απόφαση βόμβα του ΣτΕ για το πλαφόν στις οφειλές των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία - enikonomia.gr
share

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ για το πλαφόν στις οφειλές των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία

δημοσιεύτηκε:

Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το πλαφόν στις οφειλές των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για συνταξιούχο που χρωστούσε  86.000 ευρώ και που προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο η οποία εν συνεχεία όμως δικαιώθηκε τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και σε δεύτερο βαθμό. Μάλιστα στο ανώτατο δικαστήριο εκδικάστηκε χθες αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η νομική υπηρεσία του ΕΦΚΑ επί απόφασης Εφετείου που είχε κρίνει πως το πλαφόν των 20.000 ευρώ (αυξήθηκε σε 30.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου με βάση νόμο  που ψηφίστηκε λίγο πριν από το νέο έτος) δεν είναι συνταγματικό.

Το ιστορικό

Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού  Πρωτοδικείου  Αθηνών και απόφασης της  Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα  Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΑΥ)  του ΕΤΑΑ κατέθεσε  στις 14 Μαρτίου 2017 η ασφαλισμένη καθώς ο ασφαλιστικός οργανισμός ανέστειλε την καταβολή της σύνταξης λόγω υψηλών  οφειλών της στο Ταμείο (86.211,33 ευρώ) μετά την προσθήκη τελών και προσαυξήσεων). Η ασφαλισμένη επικαλέστηκε τη δεινή οικονομική της κατάσταση και προβλήματα υγείας  που αντιμετώπιζε  και ζήτησε να της χορηγηθεί σύνταξη έστω  και με υπολογισμό λιγότερων ετών  ασφάλισης αλλιώς να καταβάλει την οφειλή  της σε δόσεις ή έστω να της χορηγηθεί σύνταξη για έτη που θεωρείτο ότι είχε καταβάλει εισφορές( είχε  συνολικό  χρόνο ασφάλισης 46 έτη)

Η απόφαση

Ο εισηγητής στο 1ο Τμήμα του ΣτΕ (επταμελής σύνθεση) ζητεί να απορριφθεί το αίτημα  του ΕΦΚΑ και η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες και ενδέχεται να αφορά δυνητικά χιλιάδες ασφαλισμένους

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.