Quantcast
Δασικά αυθαίρετα: Οι προϋποθέσεις για την τακτοποίησή τους - Οι προθεσμίες - κλειδιά για τους ιδιοκτήτες - enikonomia.gr
share

Δασικά αυθαίρετα: Οι προϋποθέσεις για την τακτοποίησή τους – Οι προθεσμίες – κλειδιά για τους ιδιοκτήτες

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις για τα δασικά αυθαίρετα που πρέπει να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο.

Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” πηγές που γνωρίζουν το θέμα, επειδή άργησε να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων σε αυτήν, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη λειτουργία της (ύστερα από σχετική τροποποίηση του νόμου).

Υπενθυμίζεται ότι τα αυθαίρετα αυτά μπορούν να υπαχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου και αυτό αφορά περίπου σε 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Αυθαίρετα: Ποια εξαιρούνται από κατεδάφιση και πρόστιμα

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν προσωρινά από την κατεδάφιση και την επιβολή προστίμων τα αυθαίρετα ακίνητα έχουν ιδιοκτήτες τους εάν εισέλθουν στη σχετική πλατφόρμα και καταβάλουν παράβολο ύψους 250 ευρώ.

Συνεπώς με αυτόν τον τρόπο:

  • Εξαιρούνται προσωρινά τα αυθαίρετα από την κατεδάφιση
  • Καταστέλλονται άμεσα τα καταλογισμένα πρόστιμα
  • «Παγώνουν» τα νέα πρόστιμα
  • Και γίνεται συμψηφισμός αυτών σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων

Σε ποιες περιπτώσεις επιστρέφονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί 

Eάν κατά την τελική κύρωση του δασικού χάρτη το ακίνητό των ιδιοκτητών εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας και βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τα τέλη και τα πρόστιμα που έχουν καταβάλει.

Μετά την υπαγωγή  των αυθαιρέτων στην πλατφόρμα, θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τα τμήματα προστασίας δασών των δασαρχείων με τη χωρική αρμοδιότητα για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

Η νέα ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις (εξού και ο όρος «οικιστικές πυκνώσεις»).

Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη ρύθμιση

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4685/2020, ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης μπορεί να τακτοποιηθεί υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχικής διαμονής
  • Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011
  • Να μη βρίσκεται σε περιοχές όπου ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου Natura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.ά., εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών
  • Να μη βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εκτός και αν κατασκευάστηκε πριν από την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.
  • Να μη βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα
  • Να μη βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού (και παλαιού αιγιαλού)
  • Να μη βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας, να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή (εάν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά τον χρόνο κατασκευής) και να μη βρίσκεται σε κηρυγμένες αναδασωτέες περιοχές λόγω πυρκαγιάς

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Στην πλατφόρμα αυτή μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με την οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η αίτηση που θα υποβληθεί στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Κτηματολογίου θα πρέπει να περιλαμβάνει σε μορφή pdf  τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
  • Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών.

Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή της αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη. Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας /διαβατηρίου.

Όπως αναφέρουν  στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” πηγές που γνωρίζουν το θέμα δύο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που μπαίνουν στον δρόμο προς την τακτοποίησή τους: Οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2011.

Οικονομοτεχνική μελέτη για κάθε Περιφέρεια

Για το θέμα αυτό μιλά ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. «Οι ρυθμίσεις αυτές συντελούν στην προάσπιση της περιουσίας των πολιτών παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, με βάση τις προβλεπόμενες οικονομοτεχνικές μελέτες» τονίζει.

Διευκρινίζεται πως μετά και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους δασικούς χάρτες, ανοίγει ο δρόμος για τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών για κάθε περιφέρεια, όπου θα καταγράφεται η δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.