Quantcast
ΔΝΤ: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – Ανάπτυξη 2,1% το 2024 - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – Ανάπτυξη 2,1% το 2024

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικά βελτιωμένες είναι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, όπως αναφέρει σήμερα σε έκθεση του το ΔΝΤ.  Ύστερα από μια ισχυρή ανάκαμψη που κατέγραψε η Ελλάδα μετά την πανδημία, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε εύρωστη και μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί το πραγματικό ΑΕΠ σε 2,3% το 2023 και 2,1% το 2024 ενώ η ανεργία εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 9,2%  φέτος  από 10,6% το 2023 σημειώνει το Ταμείο.

Πάντως η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί από την αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ  με την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Σχεδίου Ανθεκτικότητας που υποστηρίζεται από τα κονδύλια της ΕΕ επόμενης γενιάς θα εξακολουθούν να επεκτείνονται και οι επενδύσεις.

Το Ταμείο αναφέρεται και στον πληθωρισμός της χώρας. Ο πληθωρισμός  αναμένεται να μειωθεί σε μέσα επίπεδα στο 2,8% το 2024 από 4,2% το 2023 και μέχρι το τέλος του του 2025 υπολογίζεται να φτάσει το 2%. Αλλά θα υπάρξουν σταδιακά πιέσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να ομαλοποιούνται οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Για το τραπεζικό σύστημα

Επίσης το ΔΝΤ αναφέρεται και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό και υποστηρίζεται από την ενίσχυση των ισολογισμών.  Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω. Δηλαδή ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κάτω του 5% στις συστημικές  ελληνικές τράπεζες. Τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια συνέβαλαν σε ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών και ενίσχυσαν την κεφαλαιακή επάρκεια. Πάντως παρά τις σημαντικές αποπληρωμές της χρηματοδότησης  που έγιναν μέσω ΕΚΤ (TLTRO), το τραπεζικό σύστημα έχει και σημαντικά αποθέματα ρευστότητας . Αναφέρει επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με τα επιτόκια, τη ρευστότητα, τη χρηματοδότηση και την πιστωτική έκθεση. Σημειώνει δε πως η δημιουργία ενός αντικυκλικού «κεφαλαιακού μαξιλαριού» και μέτρα για τις χορηγήσεις δανείων θα ενίσχυαν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα έναντι κινδύνων που αναδύονται. Αναφέρει, επίσης, ότι «τα προσωρινά αυξημένα τραπεζικά κέρδη πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν κεφαλαιακά μαξιλάρια και να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων».

Για το χρέος 

H ισχυρή ζήτηση και ο υψηλός πληθωρισμός, σημειώνει το ΔΝΤ, μείωσαν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, με περιορισμένους τους κινδύνους για τη χρηματοδότησή του μεσοπρόθεσμα, χάρη στην ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους. Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 158% του ΑΕΠ φέτος από 167,4% το 2023.

Το ΔΝΤ αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις για μία υψηλότερη και πιο πράσινη ανάπτυξη. Η ταχεία υλοποίηση, σημειώνει, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα βοηθούσε στην αύξηση της παραγωγικότητας με την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και την επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Ο εξορθολογισμός των κανονισμών θα βοηθούσε τον επιχειρηματικό δυναμισμό και την κατανομή πόρων, ενώ οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η αντιμετώπιση των εμποδίων για μεγαλύτερο ανταγωνισμό θα ξεκλείδωνε περισσότερες επενδύσεις και θα βελτίωνε την παραγωγικότητα.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι για την ανάπτυξη ωστόσο υπάρχει μια τάση για άνοδο του πληθωρισμού. Σημειώνεται δε πως εάν  κλιμακωθεί ο πόλεμος  της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Γάζα, τότε το  Ισραήλ θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο και να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη. Ενώ θα μπορούσαν να  βελτιωθούν περαιτέρω οι προοπτικές ανάπτυξης εάν επιταχύνονταν οι φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τις ισχυρότερες του αναμενόμενου αντιδράσεις της αγοράς στην πρόσφατη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε παραμείνει υψηλός λόγω των πιέσεων από τις πρόσφατες και αναμενόμενες μισθολογικές και αυξήσεις των συντάξεων και τα σοκ που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ εδώ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.