Quantcast
ΕΦΚΑ: Περίπου 43.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα - Τι είπε ο Τσακλόγλου για το ΤΕΚΑ - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Περίπου 43.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα – Τι είπε ο Τσακλόγλου για το ΤΕΚΑ

δημοσιεύτηκε:

«Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα περίπου 43.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, την ίδια ώρα που αντίστοιχα νούμερα στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τους 35.000 κατ’ έτος» είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η κατάργηση της παρακράτησης του 30% επί της σύνταξης αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά και τη μελλοντική σύνταξή τους. Παράλληλα, αποτελεί ισχυρό «όπλο» καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, καθώς η απόκρυψη της εργασίας τους και των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους επιφέρει στέρηση των συντάξεών τους για ένα έτος», συμπλήρωσε.

Για το ΤΕΚΑ

Και μίλησε για το ΤΕΚΑ. «Η ενημερωτική εκστρατεία υλοποιείται από το ίδιο το TEKA και επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τα οφέλη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στους νέους, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως επίσης και σε εργαζόμενους που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο Ταμείο. Με κεντρικό μήνυμα «Επένδυσε σήμερα στο δικό σου αύριο», αναδεικνύει την αξία της αποταμίευσης ως βασικού μέσου για την οικονομική ασφάλεια στο μέλλον. Προβάλλονται και επεξηγούνται βασικά χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου, όπως η ύπαρξη και η δυνατότητα ελέγχου του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου και η παρεχόμενη κρατική εγγύηση, με στόχο να ενθαρρύνει/κινητοποιήσει τους νέους να δράσουν για το μέλλον τους και να συμμετάσχουν/ενταχθούν στο ΤΕΚΑ, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες και εργαλεία για μία οικονομικά ασφαλή συνταξιοδότηση» σημείωσε.

Και ρωτήθηκε πότε  ξεκινά η δεύτερη φάση της επενδυτικής λειτουργίας του ΤΕΚΑ και ποια  θα είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία

«Η επενδυτική λειτουργία του Ταμείου δεν είναι, ευτυχώς, ζήτημα απόφασης υπουργού. Είναι στην ευθύνη του ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΚΑ, που έχει επιλεγεί με καινοτόμες για δημόσιο φορέα, ανοιχτές, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Οι διαδικασίες αυτές εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την τεχνοκρατική επάρκεια της διοίκησης του ΤΕΚΑ, προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων, μέσω συνετής διαχείρισης και ασφαλών επενδύσεων» απάντησε και ανέφερε πως «σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ταμείου, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επενδυτικής του λειτουργίας, έχοντας στο μεταξύ προετοιμαστεί κατάλληλα σε όρους ανθρώπινου δυναμικού, επαγγελματιών διαχειριστών, μηχανογραφικών συστημάτων, συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, κυβερνοασφάλειας, εποπτείας κλπ.

Το ΤΕΚΑ σε βάθος χρόνου θα σωρεύσει τεράστια κεφάλαια, θα γίνει με διαφορά ο μεγαλύτερος εγχώριος θεσμικός επενδυτής και θα συμβάλει στην αύξηση των εγχώριων επενδύσεων. Σημαντικό τμήμα των αποθεματικών του ΤΕΚΑ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα προάγουν το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των πολιτών».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.