Quantcast
Ώρα: Πότε θα αλλάξουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας - enikonomia.gr
share

Ώρα: Πότε θα αλλάξουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας

δημοσιεύτηκε:

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου πραγματοποιείται η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία. Δηλαδή οι πολίτες της χώρας  θα πρέπει να μετακινήσουν στις 31 Μαρτίου του 2024 τους δείκτες των ρολογιών τους 1 ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ. καθώς επανέρχεται η θερινή ώρα.

Αλλαγή ώρας: Πότε εφαρμόστηκε το μέτρο

Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαϊκές χώρες θέσπισαν τον περασμένο αιώνα τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό γίνονταν κυρίως σε περιόδους πολέμου ή κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Μάλιστα η ΕΕ θέσπισε αρχής γενομένης από το 1980 τη νομοθεσία που έβαζε τέλος στα αποκλίνοντα χρονοδιαγράμματα των εθνικών τους αλλαγών ώρας.

Ωστόσο το 2018 ο σκοπός των αλλαγών της ώρας κατέστη πολύ λιγότερο ενδεδειγμένος, διότι σχετικές μελέτες έδειξαν πως η εξοικονόμηση ενέργειας είναι περιορισμένη και πως όλο περισσότεροι πολίτες διαμαρτύρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το καλοκαίρι του 2018 σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο για την αλλαγή ώρας. Και μετά κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν χρειάζεται οι  Βρυξέλλες να συνεχίσουν να ρυθμίζουν τις εποχιακές αλλαγές της ώρας και πως θα πρέπει το κάθε κράτος -μέλος της ΕΕ να αποφασίζει ελεύθερα για το εάν θα προχωρά στην εφαρμογή της  θερινής/ της χειμερινής ώρας .

Σημειώνεται δε πως σήμερα ένα μικρό ποσοστό πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας ενώ σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν  στο μέτρο αυτό.  Κάποιες χώρες έχουν καταργήσει την αλλαγή της  ώρα / σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.