Quantcast
Εφορία: Ποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν "ραβασάκια" και ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμα έως 1.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν “ραβασάκια” και ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμα έως 1.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Ραβασάκια με φόρους και πρόστιμα ετοιμάζεται να στείλει εντός του Δεκεμβρίου η εφορία στους φορολογούμενους για εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος.

Πρόκειται για φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Αναλυτικά:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής

Υπενθυμίζεται ότι βασικός κανόνας της παραγραφής είναι η πενταετία, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ μόνο για ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος της παραγραφής επεκτείνεται σε 8, 10 ή και 15 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση και την παράβαση.

Έρχονται βαριές καμπάνες για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία τους στο E-send

Από σήμερα αναμένεται να επιβάλει η ΑΑΔΕ πρόστιμα από 250 ευρώ έως 1.000 ευρώ και λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στις επιχειρήσεις που δεν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής στην Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι  η ΑΑΔΕ απέστειλε πρόσφατα το παρακάτω e-mail σε επιχειρήσεις σχετικά με τη διαβίβαση των στοιχείων από τις λιανικές αποδείξεις:

«Αγαπητή Κυρία, Αγαπητέ Κύριε,

Από έλεγχο των υπηρεσιών μας διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) σας, δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

Σας ενημερώνουμε, ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης.

Εάν έχετε ήδη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή σας, παρακαλούμε μη λάβετε υπόψη το παρόν μήνυμα.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας ».

Τα πρόστιμα 

Τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν  διαβιβάσει τα στοιχεία  τους  από τις λιανικές αποδείξεις στο ηλεκτρονικό σύστημα E-send είναι τα εξής:

1.Σε περίπτωση που τα στοιχεία που δεν μεταβιβάστηκαν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι ίσο με το 50% επί του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας  που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

2. Σε περίπτωση που τα στοιχεία που δεν μεταβιβάστηκαν στο myDATA δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

3. Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Παράλληλα επισημαίνεται πως από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε:

  • η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή ανεξαρτήτως από τον αριθμό τους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε
  • η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Η εξαίρεση 

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η προθεσμία διαβίβασης από τους λήπτες  στην πλατφόρμα myDATA, των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής, των δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.