Quantcast
Eκλογές 2023: Πώς "διαβάζει" ο οίκος Moody's τα αποτελέσματα - Τι λένε οι αναλυτές για την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Eκλογές 2023: Πώς “διαβάζει” ο οίκος Moody’s τα αποτελέσματα – Τι λένε οι αναλυτές για την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Ως πιστωτικά  θετικό (credit positive) χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s Investors Service το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας .

Το financialpost.com υπενθυμίζεται πως η Moody’s Investors Service είχε εντάξει πρόσφατα το αξιόχρεο της Ελλάδας στην βαθμίδα Ba3 ,  τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που διατηρεί από το 2020. Επίσης επισημαίνεται πως το 2022, το  ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστού ΑΕΠ μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών στην χώρα μας σχολίασε ο πρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo Intelligence στο Λονδίνο,Wolfango Piccoli. Το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα  δείχνει πως η χώρα βαδίζει σταθερά σε καλό δρόμο για την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας και μάλιστα αυτό ενδέχεται να γίνει και πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους, σημείωσε ο  συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, Wolfango Piccoli. Και πρόσθεσε ότι από τους περισσότερους επενδυτές εκτιμάται πως η αναβάθμιση αυτής της Ελλάδας θα γίνει και πως θα είναι σημαντική στιγμή για αυτήν.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους

Εντός του 2023 εκτιμάται πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν άλλα έξι κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης. Αναλυτικά, η αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας θα γίνει:

  • Στις  9 Ιουνίου από τον οίκο Fitch
  • Στις 4 Αυγούστου από τον οίκο Scope.
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS.
  • Στις 15 Σεπτεμβρίου από τον οίκο  Moody’s.
  • Στις 20 Οκτωβρίου από τον οίκο Standard & Poor’s.
  • Στις 2 Δεκεμβρίου από τον Fitch .

Η επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων. Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.